Novembertől jön az e-recept - Önt is érinti

Novembertől elektronikus receptre írják a gyógyszereket az orvosok az elektronikus szolgáltatási térbe, így már a patikában kiderül, ki az, aki több orvossal is felíratja ugyanazt, és ki az, aki ki sem nem váltja a javallt terápiás szereket. A jogszabály-javaslat csomag hamarosan a kormány elé kerül - értesült a Népszava.
Szepesi Anita, 2017. június 8. csütörtök, 17:18
Fotó: Napi.hu

Az e-recept bevezetésével nem szűnnek a papíralapú beutalók és receptek, például akkor, ha az orvos háznál ír fel betegének orvosságot, vagy a beteg is ragaszkodik hozzá, kaphat kézzel írt, hagyományos vényt is. Idővel az e-recept és az e-beutaló kiszoríthatja a papíralapú rendelést, de hogy ez milyen gyors lesz, az majd a gyakorlatban, a rendszer működése közben dől el - írja a lap.

A gyógyszerkiváltásnál a patikában a betegnek igazolnia kell magát a taj-számával, vagy elektronikus személyi igazolványával, s ha megkapta a gyógyszert, akkor átvételi elismervényt kell adnia a patikusnak. Ebből következően az e-recepttel alapesetben mindenki csak a saját nevére felírt gyógyszert válthatja ki, ha egy felnőtt családtagnak vagy egy szomszédnak kell elhozni a gyógyszerét, akkor szabályos meghatalmazás kell, vagy kérni kell az orvostól a régi vényt helyettesítő papírt, amit már olyan szabadon lehet használni, mint a maiakat.

Az e-receptet kizárólag az orvos írhatja az elektronikus térbe. Az e-receptről és a működésének kereteit adó elektronikus szolgáltatási térről itt olvashat bővebben.

HOZZÁSZÓLÁSOK