Júliusban az államháztartás minimális mértékű hiánnyal zárt, lényegében egyensúlyi pozíciót ért el - közölte a Pénzügyminisztérium.

Az év hetedik hónapjában a helyi önkormányzatok nélküli államháztartási deficit 1,2 milliárd forint volt.

Mind a központi költségvetésben, mind az elkülönített állami pénzalapoknál többlet keletkezett. A központi költségvetés 10,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 6,4 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 18,3 milliárd forintos hiánnyal zártak.

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – hiánya július végén 815,8 milliárd forintot ért el. Ez az idei előirányzat 82,3 százaléka, az egy évvel korábbit pedig 40 százalékkal múlja felül.

A 234,5 milliárd forintos héthavi hiánynövekedésből több mint 154 milliárdot az magyaráz, hogy a tb-alapok egyenlege 20 milliárdos pluszból közel 134 milliárdos mínuszba fordult - miután a bevételek csökkenésével párhuzamosan meglódultak a kiadások.

Az áht-hiány egy évvel korábbihoz viszonyított emelkedéséhez a központi költségvetés deficitjének növekedése 25,8, az elkülönített állami alapok többletének csökkenése pedig 54,5 milliárd forinttal járult hozzá.


Forrás: PM