Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Az ülésen Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda általános elnökhelyettese arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a választási felkészülés keretében az NVI áttekintette, szükség van-e iránymutatás kiadására, illetve a már kiadottak aktualizálására. Mint mondta, úgy találták, hogy kifejezett jogszabályi rendelkezés hiányában az NVB-nek - több jogszabályi rendelkezés együttes értelmezése révén - iránymutatásban kellene rendeznie, hogyan érinti a már bejelentett és jogerősen nyilvántartásba vett országos listát az, ha a listaállításhoz szükséges jelöltek száma a törvényben előírt alá csökken.

A bizottság tagjai egyetértettek az iránymutatás kiadásának szükségességével. Az iránymutatás vitájában Patyi András, az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra, a korábbi választási eljárási törvény kifejezetten előírta, hogy az egyéni választókerületi jelölt kiesése nem érinti a listát, ilyen előírás azonban nincs a hatályos jogszabályban. Hozzátette, megítélése szerint olyan iránymutatást kell kiadni, amely megerősíti: az országos listát akkor is törölni kell, ha a jelöltek száma 27 alá csökken, és akkor is, ha a 27 jelölt megvan, de a területi eloszlás követelményét nem teljesítik.

Fábián Adrián is ilyen értelmű iránymutatás kiadása mellett érvelt azzal, hogy visszaélésre adna lehetőséget, ha a jelöltállító szervezet egyéni választókerületi jelöltjeinek - akár az összesnek - a kiesése mellett a lista megmaradna. A testület egyhangúlag úgy döntött, következő ülésén szövegszerűen is tárgyalni fog egy ilyen értelmű iránymutatást.

Az NVB arról is határozott, jogszabályváltozások miatt felülvizsgálja és pontosítja több, korábban kiadott iránymutatását, például azt, amelyik az ajánlóívekkel és az ajánlás folyamatával foglalkozik.

A bizottság a szavazólapok szavazóhelyiségen kívülre vitelével kapcsolatos iránymutatását is felülvizsgálja, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden kimondta, hogy megsértették a Magyar Kétfarkú Kutya Párt véleményszabadsághoz való jogát, amikor megbüntették a 2016-os kvótanépszavazáshoz készült telefonos applikációja miatt. Az NVB azonban ezzel csak azt követően foglalkozik, ha megismerte a bíróság ítéletének indoklását.

Képünk forrása: Shutterstock