NVI-elnök: fel kellene gyorsítani a büntetőeljárásokat

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a felgyorsított büntetetőeljárásokon keresztül, a megfelelő büntetésekkel lehetne megakadályozni az ajánlásokkal kapcsolatos visszaéléseket - írta az MTI.
Domokos László, 2018. március 28. szerda, 19:42
Fotó: Napi.hu

Az NVI elnöke erről egy szerdai, más témában tartott sajtótájékoztatón beszélt, miután egyes pártok azt sürgették az elmúlt napokban, hogy az NVI ellenőrizze az összes leadott ajánlóívet és szűrje ki a hamis ajánlásokat, hangsúlyozta, a törvény erre nem ad felhatalmazást az NVI-nek.

Az elnök szerint az aláírások összehasonlítását a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplővel egyébként is lehetetlennek tartja, ahhoz "millió írásszakértőt kellene kirendelni".

Ha az állampolgár arra gyanakszik, hogy visszaéltek az adataival, a választást követő 90.napig a helyi választási irodától kérheti azon jelölőszervezetek listáját, amelyek ívén szerepelt az ajánlása és ez alapján büntetőfeljelentést tehet.

Úgy vélte azonban, hogy a büntetőeljárásokat kellene felgyorsítani, hogy azok még a választás előtt lezáruljanak, és elrettentő büntetéseket kellene kiszabni. Szavai szerint a választási rendszer - hogy a választópolgárok ajánlóíveken ajánlják a jelölteket és egy választó több jelöltet is ajánlhat - demokratikus, ugyanakkor azért, mert egyesek visszaélnek vele, még nem kellene az alapvetően jó és demokratikus rendszert megváltoztatni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bObama, 2018.03.28 20:07

" ... a választópolgárok ajánlóíveken ajánlják a jelölteket és egy választó több jelöltet is ajánlhat - demokratikus, ugyanakkor azért, mert egyesek visszaélnek vele, még nem kellene az alapvetően jó és demokratikus rendszert megváltoztatni."
Nem egyesek, hanem sokan vannak akik vissza élnek vele. Ellenőrizhetetlen ajánlási rendszert pedig ne nevezzen demokratikusnak az NVI elnöke. A csalás büntetlen lehetősége nem lehet demokratikus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html