Kiderült, mikor lesz a magyarországi EP-választás

Bár Áder János köztársasági elnök még nem írta ki az európai parlamenti választás időpontját, már lehet tudni mikor lesz a szavazás - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az InfoRádiónak.
Domokos László, 2019. február 11. hétfő, 13:23
Fotó: Getty Images

Az iroda már elkezdte a felkészülést az európai parlamenti (EP) választásra. Elvégezték a szavazókörök felülvizsgálatát is. Bár Áder János köztársasági elnök még nem írta ki a szavazás időpontját, már lehet tudni, hogy mikor lesz.

Május 26-án lesz a választás, mivel az uniós szabályozás meghatároz egy időintervallumot, Magyarországon pedig hagyományosan vasárnap tartjuk a voksolásokat - mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke az InfoRádiónak.

Változtak a szavazás egyes szabályai is, ezekkel főleg az átjelentkezéssel kapcsolatos problémákat igyekezett kezelni a jogalkotó. A választást megelőző péntek helyett szerda délutánig lehet a kérelmet benyújtani, így a hivatalnak több ideje lesz feldolgozni a dokumentumokat.

Az EP-választáson is lesz lehetőség levélben szavazni azon magyar állampolgároknak, akik unión kívüli államban élnek - mondta Pálffy Ilona. A májusi EP-választásra mintegy 7,5 milliárd forintot biztosít a magyar költségvetés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.02.11 17:26

Érdekes, a szlovákok már jóval korábban bejelentették az időpontot. Magyarországon ez sem nagyon megy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

granatvirag, 2019.02.11 14:35

Ismét csalni fog a fidess nevű bűnbanda, ne lehessen a határontúliaknak sem levélben sem a csaló ukrán szerbeknek személyesen szavazni mert nem itt élnek!!! Felhívni az EU figyelmét erre
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html