És akkor lássuk a javaslatokat:

Otthon - ahogy az év egyéb időszakaiban, úgy ilyenkor is jellemzőek a konyhai tűzesetek és az elektromos hálózat, valamint az elektromos berendezések túlterheléséből adódó tűzesetek. A serpenyőben meggyulladó olajat soha ne próbáljuk vízzel oltani, elektromos tűz esetén pedig először áramtalanítsuk a helyiséget.

Nyaraláskor - elsősorban a viharok és a kerti sütés-főzés következtében kialakult kisebb tüzek jelentenek veszélyt. Vihar közeledtével a kerti bútorokat és a szél által mozdítható tárgyakat rögzítsük vagy tegyük biztonságos helyre, így elkerülhetőek a sérülések és a károk egy része. A kertben meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű oltóanyag.

Táborban - jellemzően kisebb balesetek fordulnak elő olyankor, amikor a táborozók nem tartják be a táborvezetők által ismertetett biztonsági szabályokat. Túrázáskor ne hagyjuk el a csoportot, legyen nálunk feltöltött mobiltelefon és térkép, segítségkérésnél pedig a lehető legpontosabban próbáljuk megadni a baleset helyszínét.

Van már külön app is

Az okostelefonnal vagy táblagéppel rendelkezőknek javasolják, hogy telepítsék készülékükre a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását, amelyből személyre szabottan és folyamatosan értesülhetnek a lakosságot érintő beavatkozásokról, a közlekedést befolyásoló balesetekről és az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott riasztásokról.

Fesztiválokon - a legnagyobb kockázatot a nagy tömeg és a bódult állapotú emberek jelentik ezeken a helyszíneken. Bármilyen jellegű baj esetén a legfontosabb, hogy nyugodtan kövessük a biztonsági személyzet utasításait. A legnagyobb rendezvényeken operatív törzs működik, amely indokolt esetben dönt a programok felfüggesztéséről, esetleg szüneteltetéséről.

Szabadban - a tartósan száraz időszak egyik velejárója, hogy emelkedik a szabadtéri tüzek kialakulásának kockázata. Mielőtt tüzet gyújtanánk a szabadban, tájékozódjunk arról, nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom, illetve minden, a szabadban észlelt tűzesetet jelentsünk be a 112-es segélyhívó számon.

Közlekedés - a hőség és a hétvégi forgalom növekedése miatt ilyenkor emelkedik a balesetek száma, amelyek torlódáshoz és hosszabb várakozáshoz vezetnek. Csak úgy induljunk útnak, hogy gondoskodtunk megfelelő mennyiségű folyadékról saját magunk, családunk vagy utastársaink, valamint a velünk utazó házikedvencek számára. Kisgyermekeket, alvó embert és háziállatot ne hagyjunk a tűző napon a bezárt gépjárműben!

Vízparton - leggyakrabban a hirtelen jött viharok jelentenek veszélyt a vízben és a vízparton tartózkodókra. A hazai nagy tavakon viharjelző rendszert működtet a katasztrófavédelem az itt tartózkodók tájékoztatása és biztonsága érdekében. Az I. fokú viharjelzés - percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés - esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni. A II. fokú viharjelzés - percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés - esetén fürödni tilos.