A nagykövetség mást nem közölt sem a nagykövet távozásának pontos időpontjára, sem a lehetséges utódra vonatkozóan. A The Wall Street Journal című amerikai lap hétfőn arról írt, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően újraválasztási kampányának résztvevői, anyagi támogatói, ismert közéleti személyiségek, valamint bizalmasai közül nevez ki új nagyköveteket több jelentős posztra Barack Obama elnök.

Az Amerikai Külszolgálati Szövetség összesítése szerint Obama nagyjából ugyanolyan arányban küld nagykövetnek politikai kinevezetteket, és nem karrierdiplomatákat, mint elődei. Obama esetében a misszióvezetők 31 százaléka nem hivatásos külügyi alkalmazott. George Bush elnöksége idején ez az az arány 30, Bill Clinton érájában 28, az idősebb Bush kormányzásának éveiben pedig szintén 31 százalék volt. Az ezzel kapcsolatban is változást ígérő Obama első megválasztásakor az amerikai diplomáciai testületnek csalódnia kellett, a politikai kinevezéseknek az 1960-as években elterjedt gyakorlata ugyanis egyáltalán nem szorult háttérbe.

A dúsgazdag családból származó 1966-os születésű Eleni Tsakopoulos Kounalakis kaliforniai üzletasszonyból lett az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, a Demokrata Pártnak több százezer dollárt gyűjtött össze. Kounalakis 2010. január 11-én adta át megbízólevelét Sólyom László akkori köztársasági elnöknek. Elődje April H. Foley volt.