Nyárig megszülethet a hungarikum-törvény

A hungarikum-törvény társadalmi vitájának második szakasza május közepéig lezárul és várhatóan még az Országgyűlés tavaszi ülésszakán a képviselők dönthetnek is róla - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton a hortobágyi Szent György-napi kihajtási ünnepet követően az MTI-nek.
MTI-Eco, 2011. április 30. szombat, 19:42
Fotó:

Nagyon hasznos felvetésnek tartom, hogy a magyarság történelmi örökségét képező haszonállatok ebben a körben (a hungarikumok között) legyenek - válaszolta a politikus a Hortobágy egyedülálló állatvilágának védelmét érintő kérdésre.
Mint kifejtette, a Hortobágy a pusztai állattartás hazai fellegvára, az itt előállított bioélelmiszerek garantáltan egészséges magyar termékekként jelennek meg a fogyasztók asztalán. Nemzeti büszkeségünkön, a Hortobágyon szennyezés mentes állattenyésztés folyik, s ezeket az adottságokat kell helyben kihasználni - hangoztatta.

Jó lenne, hogy ha minél több feldolgozott termék kerülne a Hortobágyról és környékéről a régió nagyvárosainak - például Debrecen, Miskolc és Szolnok - piacaira, valamint szociális- és gyermekétkeztetést nyújtó intézményeibe - mondta Fazekas Sándor.

A Vidékfejlesztési Minisztérium - folytatta - megteremtette a lehetőséget a helyi feldolgozásra és értékesítésre, így az itt gazdálkodókat és a családi vállalkozásokat arra buzdítjuk, hogy éljenek a lehetőségekkel. Példaként kiemelte, hogy a vágópontok pályázati forrásait hamarosan megnyitják, de az Új Széchenyi Terv keretében is számos lehetőséget nyújtanak a családi vállalkozásoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.01 11:03

A spanyolok jó példával szolgálhatnak. A mangalica rokonának tekinthető illir sertésből készült Jamon serrano (serrano sonka) a legtöbb élelmiszerboltban kapható az Eu.-ban és méregdrágán (vagyis hozza a profitot a spanyoloknak ).

A magyar szürkemarha a legjobb minőségü marhahús (ami még bio is és nem hormonkezelt ) a piacon, az Eu piacán pedig az Ír és az argentín marhahús (és a steak ) az abszolult slágertermék, minden második étterem kint egy steak house !!!

Ezek a termékek abszolult slágercikkek lehetnek az Eu piacán abban az esetben, ha le van az eredet védve, biogazdálkodásból származik, a megfelelő marketing háttér mögé van téve (pénz, reklám , kiállításokon való megjelenés, termékfejlesztések stb..) és a termelés,feldolgozás és az export rendesen fel van építve valamint az árak is versenyképesek !!!

Nálunk sajnos senki nem ismeri a jó marhahúst mert a szocialista csökevény, hulladék minőségü-rágós, holstein fríz ezeréves teheneket esszük, miközben azt sem tudjuk mi az, hogy marhahús. A világ legnagyobb élelmiszeripari kiállításán az Anugán 4 csarnok (!!!) csak a marhahúsról (és a bárányhúsról, szóval a steaknek valóról ) szól !!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html