Nyáron drágulhat a budapesti parkolás

Bár az áfa 12-ről 25 százalékra emelkedett, Budapesten legközelebb várhatóan nyár körül változik a parkolási tarifa – jelentette ki Pásti Imre, a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztályának alosztályvezetője, akit a Népszabadság idézett.
NAPI Online, 2003. január 8. szerda, 11:27
Fotó:

A lap úgy tudja, szerint júliustól azonban már mintegy ötszázalékos átlagos emelés várható. Ez szétszórtan jelentkezik: egyes kerületekben jelenthet nagyobb mértékű drágulást is, máshol pedig csökkenést, vagy éppen a fizetős rendszer visszavonását.
Az ügyosztály a tervek szerint 2003 első negyedévében készíti el a kerületekkel és a szakmai szervezetekkel egyeztetett előterjesztést, amely több ponton módosítaná a jelenlegi parkolási rendszert. Ennek keretében például a Belvárosban csökkentenék a zsúfoltságot, Pásti szerint akár a tarifák komolyabb emelésével.
A tarifaemelésről a második negyedévben dönthet a Fővárosi Közgyűlés, a jogszabály pedig a harmadik negyedévben léphet hatályba. Jelenleg - áfával együtt - 100 forint a díjalap, amelyet területi elhelyezkedés szerint különböző szorzószámokkal alkalmaznak. A következő félévben várhatóan forgalmi adó nélkül határozzák meg az alapdíj mértékét, így az függetlenné tehető az áfa-mérték változásától.

HOZZÁSZÓLÁSOK