Több tízezren bukhatják el a felvételit a kormány szigora miatt

Miután a következő tanévtől az egyetemi-főiskolai felvételihez kötelező lesz legalább egy középfokú (B2-es, komplex) nyelvvizsga, vagy ezzel egyenértékű okirat, praktikusan emelt szintű nyelvi érettségi, évente mintegy 18 ezer fiatal szorulhat ki a felsőoktatásból - számolta ki a Magyar Narancs.
Domokos László, 2019. augusztus 28. szerda, 15:38
Fotó: Getty Images

A hetilap korában a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) becslésére hivatkozva azt írta, hogy a szigorítás nyomán évente mintegy 18 ezer fiatal szorulhat ki a felsőoktatásból. Most az Oktatási Hivataltól megkapták a frissen felvett, tanulmányaikat szeptemberben kezdő hallgatókra vonatkozó adatsort, ami hasonló képet valószínűsít.

Eszerint alap és osztatlan képzésre összesen 60 982 hallgatót vettek fel, közülük 41 795-nek volt legalább középfokú nyelvvizsgája, ami 69 százalékos arány. Ha már idén kötelező lett volna a nyelvvizsga, 19 187 diák, a felvettek 31 százaléka nem jutott volna be a felsőoktatásba.

A helyzet képzési területenként eltérő: a felvett bölcsészek 88 százalékának volt nyelvvizsgája, míg a művészetközvetítés területen tanulók mindössze 35 százalékáról mondható el ez. Rosszul áll a sporttudomány is, ahol a felvettek 43 százaléka rendelkezett csak nyelvvizsgával. A pedagógusképzés helyzete különösen legaggasztó, ahol a felvettek 47 százalékának nem volt nyelvvizsgája.

Még szembetűnőbb a különbség a budapesti és vidéki intézmények között. Az adatsor alapján a Corvinuson, az ELTE-n vagy a BME-n nem okoz majd túlzott megrázkódtatást okozni a kötelező nyelvvizsga bevezetése, a Nyíregyházi Egyetemen viszont alig a felvettek harmadának, Dunaújvárosban és Egerben is kevesebb mint a felének volt nyelvvizsgája.

További részletek itt olvashatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.08.29 06:46

Miért kellene gagyi diplomások tömegeit kinevelni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html