Távolról sincs kész az a kormányzati nyelvoktatási tervezet, amelynek kiadását arra hivatkozva tagadta meg a szaktárca, hogy az nem nyilvános - tudta meg a Népszava, amely feldolgozta az ügyben a független képviselő, Szél Bernadett kérdéseire a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH) kapott válaszokat is.

Utóbbiakból derül ki, hogy nincs egyáltalán átfogó stratégia. Bár februárban már tárgyalt egy ilyenről a kormány, de annak csak egyes részeit fogadták el így tagadhatja meg a koncepció kiadását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arra hivatkozva, hogy a nyelvstratégia további döntések megalapozását szolgálják, ezért tíz évig nem nyilvánosak.

Viszont a lépés és a helyzet azért aggályos, mert jövőre már kötelező lesz az egyetemi felvételikhez a nyelvvizsga. A NAIH is megkereste az Emmi-t és a Miniszterelnöki Kormányirodát, de onnan is a döntések előkészületei miatti titkosításra hivatkoztak.

Így csak az a Kásler Miklós Emmi-miniszter által február közepén bejelentett lépés ismert, hogy a 2020/2021-es tanévtől 9. és 11. évfolyamos diákok két hetes külföldi nyelvtanulási programban vehetnek részt, az állami 90 milliárd forintos keret terhére.

A kötelező nyelvvizsgára vonatkozó szigorítás miatt szakértők szerint 18-22 ezer diák szorulhat ki a felsőoktatásból. A középiskolák ugyanis egyelőre nem képesek felkészíteni a diákok tömegeit.