Sajátos nyereményjátékot hirdetett meg az államkincstár április végén, melynek lényege az volt, hogy aki június 30-ig elektronikus úton nyit értékpapír- vagy Start-számlát, százezer forintos utalványt nyerhet, aki pedig állampapírt vásárol ezen a csatornán, annak ötvenezres kupon ütheti a markát. A vírusjárvány közben is megugrott így a kötések száma - közölte Tállai.

Az április vége óta eltelt két hónapban tízezernél is több számlát nyitottak az arra jogosultak. Így már 217 ezer gyermeknek gyűlik a pénz, a számlákon kamatozó összeg pedig a napokban lépte túl a kilencvenmilliárd forintot.

Az állam minden újszülöttnek automatikusan garantál 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást, a juttatást már a külföldön élő magyar gyerekek is megkapják. A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvénnyé azonban csak akkor válhat az összeg, ha valamelyik hozzátartozó kincstári Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek. A félretett összeghez jár állami támogatás is: a családtagok befizetései­nek tíz százalékát, de legfeljebb hatezer forintot tesz hozzá a megtakarításokhoz minden évben.