Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyerstej kilogrammjának országos termelői átlagára 100,48 forint volt szeptemberben. A fehérjetartalom és a zsírtartalom javulása, valamint az alapár 1 százalékos emelkedése mellett az átlagár 2 százalékkal haladta meg az augusztusit, és 8 százalékkal volt több a tavaly szeptemberinél - áll az Agrárgazdasági Kutatóintézet MTI által szemlézett jelentésében.

A hazai előállítású 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és a tehéntúró feldolgozói értékesítési ára egyaránt 9 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tejé 7 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé, a trappista sajté, a tejfölé és a natúr joghurté egyaránt 6 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest.

A nyerstej kiviteli ára 112,2 forint volt, egy hónap alatt 6 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz képest stagnált.

Az intézet adatai szerint a nyerstej kivitele 39 százalékkal 9000 tonna fölé nőtt szeptemberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 57 százalékkal több, míg a feldolgozók 17 százalékkal kevesebb nyerstejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele hatszorosa volt a feldolgozókénak a vizsgált hónapban.

A statisztikai hivatal adatai szerint a trappista sajt fogyasztói ára (áfával) 4 százalékkal nőtt, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tejé 2 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tejé 3 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

Az UHT- és az ESL-tej áfája 2019. január 1-jétől 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet árinformációs rendszerének idei első negyvenegy hétre vonatkozó adatai szerint az áfacsökkentés után a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej feldolgozói értékesítési ára 3 százalékkal, belföldi értékesítése 18 százalékkal nőtt 2018 első negyvenegy hetéhez képest. Az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej feldolgozói értékesítési ára 7 százalékkal, belföldi értékesítése 2 százalékkal emelkedett ugyanekkor - derül ki a jelentésből.

Az Európai Bizottság októberi előrevetítése szerint az EU tejtermelése 0,4 százalékkal 167,4 millió tonnára, tejfelvásárlása 0,5 százalékkal 158,2 millió tonnára nőhet 2019-ben az előző évihez képest. A tejhozam 1,1 százalékkal, 7327 kilogramm/tehénre javulhat, míg a tejhasznú tehenek száma 0,6 százalékkal, 22,5 millió egyedre csökkenhet a vizsgált időszakban. A tejhozam növekedésének lassulását az aszály és az alacsonyabb takarmányvásárlás okozhatja. A tehénállomány csökkenése várhatóan lassabb ütemű lesz a 2018. évi 0,7 százalékhoz képest, amit az alacsonyabb vágásszám okozhat.