Hagymási Gyula elmondta: az újabb hétéves ciklusra a helyhatóság megkezdte a felkészülést, még augusztusban kiválasztottak egy tervező csapatot, amely elkészíti a város fejlesztési programját.

A tervező csoportot közbeszerzési eljárás keretében jelölték ki. A csapat tagjai a település önkormányzati szakembereivel együttműködve 2014 nyarára készítik el azt a szakmai anyagot, amely 2020-ig meghatározza majd Nyíregyháza beruházási programját.

A tervezési folyamat elindításáról a város önkormányzati közgyűlése döntött, s a testület hagyja majd jóvá a konkrét fejlesztési elképzeléseket is - tette hozzá Hagymási Gyula.

A korábbi, 2013-ig tartó uniós költségvetési időszak önkormányzati fejlesztései még nem zárultak le Nyíregyházán. A legnagyobb, 13,5 milliárd forint értékű szennyvíz-beruházás megvalósítása is tart még, a város 22 településrészének 215 utcájában épül csatorna, 186 kilométer hosszúságban. A munkálatok, amelynek költségeihez Brüsszel mintegy 10 milliárd forint támogatást adott, 2014-ben fejeződnek be.

Januárban indul a nyíregyházi művelődési központ felújítása, közel kétmilliárd forint értékben. A beruházáshoz az önkormányzat több mint 86 százalék arányú pályázati támogatást kap az Európai Uniótól.

Eddig már több projekt részeleme elkészült. Így például műszaki átadásra vár a város belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerének fejlesztése, amelyre több mint 263 millió forintot fordíthattak, és ebből az uniós finanszírozás összege meghaladta a 237 millió forintot.

Átadták a közel 500 milliós kerékpárút hálózatfejlesztés 4-es és 41-es számú főút közötti részét. Felújítottak továbbá két óvodát az örökösföldi lakónegyedben több mint 60 millió forintért, illetve közel 40 millió forintos költségből parkot és játszóteret tettek rendbe, valamint kutyasétáltató parkot alakítottak ki.

A nyíregyházi önkormányzat saját forrásból, mintegy 200 millió forintért december közepére felújíttatta a város piaccsarnokának épületét, amelynek költségeihez a Szabolcs COOP Zrt. is hozzájárult 16 millió forinttal.