Eszerint a tanács úgy lűátja, hogy az előrejelzési időszakban élénkül a magyar gazdaság növekedése. Vannak még kihasználatlan kapacitások, de ezek a kibocsátás dinamikus növekedésével fokozatosan megszűnnek.

Az inflációs cél fenntartható elérése fél évvel később, 2019 elejétől várható. Az MT a következő években stabilan 3-4 százalék közötti éves növekedésre számít, amihez nagyban hozzájárulnak az MNB és a kormány növekedésösztönző programjai.

Több tanácstag is megemlítette, hogy a globális infláció év eleji emelkedése megtorpant és az aktuális jegybanki előrejelzések alapján az infláció több országban, köztük az eurozónában is hosszabb ideig a jegybanki célok alatt alakulhat. Mindez a korábban vártnál alacsonyabb importált inflációt eredményezhet Magyarországon.

A historikusan alacsony magyarországi inflációs várakozások és az újonnan bejelentett áfacsökkentések is a fogyasztóiár-index lassabb emelkedését okozzák. Emellett a dinamikus béremelkedés hatásai egyelőre nem jelentkeztek az inflációs alapfolyamatokban.

Több tanácstag szerint a makrogazdasági kilátásokat kétirányú kockázatok övezik. Az alappályában feltételezettnél mérsékeltebb globális infláció és az erősebb hazai beruházási aktivitás megvalósulása az alappályához képest alacsonyabb inflációs pályát, valamint dinamikusabb GDP-növekedést is okozhat.

A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének és a jegybanki eszköztár átalakításával elért laza monetáris kondícióknak a tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. Az MT értékelése szerint a külső környezet változásával nőttek a lefelé mutató inflációs kockázatok. Amennyiben az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól, a tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.

Végül a nyolc jelenlévő tag (Báger Gusztáv, Gerhardt Ferenc, Kardkovács Kolos, Kocziszky György, Matolcsy György, Nagy Márton, Parragh Bianka és Windisch László) a tartás mellett szavazott.

Az MT következő kamatmeghatározó ülését július 18-án tartja, amelyről 2017. augusztus 2-án 14 órakor tesz közzé rövidített jegyzőkönyvet.