Az ÁPB-k támogatását ez év első napjáig a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal kezelte, akkortól került át a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, és a váltás során nyoma veszett 20 millió forintnak, amelyet az uniótól kaptak a tavalyi külföldi rendezvényeken való részvétel költségének megtérítése címén - ismertette a részleteket Sáling József.

Az ügyben az ÁPB-k munkavállalói oldala levelet írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, amelyre eddig nem kaptak választ. Amennyiben a válasz negatív lesz, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az eltűnt összeg miatt az ÁPB-k munkavállalói oldalának 23 szakszervezete - tette hozzá az ügyvivő.

A forrást a kormánynak kellene biztosítania

Az ágazati párbeszéd bizottságok rendszere uniós szintű szervezet, amely Magyarországon 2003-ban - az uniós csatlakozás feltételeként - jött létre. Ebben a munkaadók, a munkavállalók és a kormány képviselői vesznek részt. A törvény szerint a működéséhez szükséges forrást a kormánynak kell biztosítania - mondta Székely Tamás, a Vegyipari Ágazati Párbeszéd Bizottság munkavállalói oldalának elnöke.

A működéshez adott költségvetési forrás 420 millió forinttal indult, ez apadt le fokozatosan tavalyra 120 millióra. Ez után kapott az ÁPB-k 20 millió forint uniós visszatérítést, mivel az uniós szintű párbeszéd bizottságok rendezvényein való részvétel költségeit Brüsszel visszatéríti.

Spórolás miatt megvonás

Miután ez évtől az NGM-hez került a támogatás folyósítása, a második félévben közölte a tárca, hogy a spórolás miatt az első féléves 60 millió forintot megvonja az ÁPB-ktől - szólt a részletekről Sáling.

Az MTI kérdésére az ügyvivő kifejtette, hogy amíg a Nemzeti Foglakoztatási Hivatal kezelte a támogatást - miután az ÁPB-k három oldalának képviselői megállapodtak az éves programokról - automatikusan hívhatták le az azokhoz szükséges pénzt. Most viszont minisztériumi főosztály- és osztályvezetők döntenek arról, hogy a megállapodásban szereplő rendezvényeket finanszírozzák-e, vagy pedig nem. Így idén a csonkított költségvetésből is csak 9 millió forinthoz jutottak hozzá eddig.

Az ÁPB-k feladata - mind az uniós, mind pedig a magyar szabályok szerint - egyebek mellett a munkabéke megőrzése, a kollektív szerződések létrehozásának a támogatása, de a szakképzés összehangolása is.