BUX
37689

Nyomoz a rendőrség a BKV metrószerződése ügyében

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el a BKV és az Alstom közötti, a metrókocsik gyártására és leszállítására kötött szerződéssel kapcsolatban - erősítette meg a Hír TV információját az MTI-nek Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője.

NAPI, 2011. január 19. szerda, 15:04

A részletekről későbbre ígért tájékoztatást.

A szerződést a BKV október 20-án bontotta fel, miután az Alstom nem tudta időre leszállítani a 2-es metróra szánt szerelvényeket.

Az Alstommal 2006. május 30-án kötöttek szerződést a 2-es és 4-es metró szerelvényeinek gyártására és leszállítására.

E szerint az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es metróra 150 millió euróért és 15+7 automata szerelvényt a 4-es vonalra 114 millió euróért.

A Fővárosi Önkormányzat június 3-i döntésének értelmében a BKV vezérigazgatójának meg kell szüntetnie az Alstom konzorciummal kötött szerződést, ha a gyártó július végéig nem tudja megszerezni a végleges típusengedélyt a 2-es vonalra szánt szerelvényekre.

A BKV a gyártónak már átutalt ötven százalék előleget, mintegy 30 milliárd forintot, miközben az Alstom csak tízszázalékos kötbérköveteléssel élhetett.

Az előlegre, illetve a jó teljesítésre vonatkozó bankgaranciát a BKV már lehívta, és bejelentette kötbérigényét.

Ehhez azonban a cég nem fér hozzá, mivel a nanterre-i bíróság december végén kihirdetett határozatában helybenhagyta az Alstom kérelmét, amelyben a cég azt indítványozta, hogy a hatóságok tiltsák meg a BKV-nak a bankgaranciák lehívását.