Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A húsz magyart a Schaefer német fővállalkozó cég vitte be az országba négy és fél hónappal ezelőtt, és a helyi törvények szerint nekik járó bérnek csak a felét fizeti ki nekik - állítja az ausztrál építőipari szakszervezet. A munkások fémállványokat szerelnek össze egy hatalmas, teljesen automatizált raktárban, amely az IGA szupermarketlánc számára épül. A szakszervezet szerint az angolul nem beszélő munkások csak úgy tudnák betartani a biztonsági rendszabályokat, ha rendelkezésükre állna egy tolmács, de az nincs, és a munka nagyon veszélyes körülmények között folyik.

Egy magyar származású helybeli ausztrál, Tony Day elmondta az ABC Newsnak, hogy az egyik férfinak, akinek munka közben fémforgács került a szemébe, azt mondta a munkaadó: nincs szükség orvosi beavatkozásra, de ha ő akar, akkor az egészségügyi szolgáltatásért fizessen az utasbiztosításából.

Tony Day volt az, aki észrevette, hogy a magyar munkások milyen sanyarú körülmények között élnek. Egy háromszobás házban laknak mindannyian. Ráadásul a ott-tartózkodásuk első éjszakáján a padlón aludtak, mert nem volt még ágy sem. Az egyik munkás tolmács segítségével elmondta az ABC Newsnak, hogy messze kevesebb bért kapnak, mint amennyit Magyarországon ígért nekik a Schaefer.

A szakszervezet képviselője arról számolt be, hogy a magyarok nem kapnak bérjegyzéket és olyan dokumentumot sem, amelyben le volna írva, hogy mire jogosultak. Egyértelmű, hogy kizsákmányolják őket - jelentette ki Rebel Hanlon, a CFMEU szakszervezet új-dél-walesi részlegétől.

A szakszervezetnek gyanús lett az is, hogy a magyar munkásoknak papír szerint van mindenféle olyan ausztrál szakképzettsége, amely a raktárban folyó munkához szükséges, noha valamilyen szintű angol nyelvtudás nélkül nem kaphatnának ilyeneket.
Az ABC News megkérdezte a munkaadó Assmont cég és a fővállalkozó Schaefer képviselőit is a magyarokról. A Schaefer egyik tisztségviselője azt mondta: egyáltalán nem tudtak a magyarok panaszairól mindaddig, amíg ügyük médianyilvánosságot nem kapott, és hogy a céget "legalább annyira aggasztja az eset, mint bárki mást".

Az Assmont a húsz magyar közül már hármat visszaküldött Magyarországra. Közölte, hogy teljesen eleget akar tenni az ausztrál előírásoknak és törvényeknek, továbbá mindent megtesz azért, hogy a magyarok panaszait "a lehető leggyorsabban és kielégítően orvosolják".