Nyomoznak a BKV-végkielégítés ügyében

A rendőrség a főügyészséghez érkezett - vélhetően fideszes - feljelentés nyomán hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt kezdett nyomozni a közlekedési társaságnál.
NAPI, 2009. augusztus 9. vasárnap, 12:39
Fotó:

Hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt megkezdte a nyomozást a BKV-s végkielégítés ügyében a rendőrség - mondta Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-nek vasárnap. Megkezdődött a tanúk kihallgatása és az információgyűjtés a közlekedési vállalatnál - mondta a sajtóügyeletes, aki további részleteket nem árult el a nyomozás állásáról. Az ügyben feljelentés érkezett a Fővárosi Főügyészséghez, amely elrendelte a nyomozást hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt. A főügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg a nyomozással - fűzte hozzá.

Németh Szilárd, a fővárosi Fidesz-frakció tagja július 29-én jelentette be, hogy a Fidesz a legfőbb ügyészhez fordul a BKV volt humánpolitikai igazgatójának ügye miatt, mivel felmerül a különösen nagy kárt okozó hűtlen vagy hanyag kezelés tényállása.

A Magyar Nemzet július közepén számolt be arról, hogy Szalainé Szilágyi Eleonórát a végkielégítés kifizetése után a BKV tovább foglalkoztatta. A lap azt írta: hiába fizettek ki tavaly márciusban - a prémiumokkal együtt - mintegy 100 millió forint végkielégítést a személyzeti vezetőnek, továbbra is a társaságnál dolgozik havi bruttó 4 milliós fizetésért.

A BKV kommunikációs igazgatója erre reagálva azt mondta, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra bruttó 1,2 millió forintot keres, igaz - teljesítmény szerint - 120 százalékos prémiumra is jogosult.


Az MTI pénteki információi szerint az MSZP budapesti szervezete az országos elnökségtől szabad kezet kapott arra, hogy szorgalmazza a BKV Zrt.-nél kifizetett végkielégítések ügyeinek kivizsgálását, és levonja az abból eredő személyi konzekvenciákat. Ezt megelőzően a párt szóvivője csütörtökön bejelentette: az MSZP kezdeményezi, hogy minden helyi, megyei önkormányzat vizsgálja felül: cégeinél a válság időszakában a vezetők milyen prémiumokat, fizetéseket kapnak, távozásuk után pedig mekkora összegű végkielégítéshez juthatnak hozzá.


A Fidesz szerint minél durvább megszorításokat vezet be az MSZP-s kormány, annál nagyobb összegeket fizetnek ki állami cégek vezetőinek különböző végkielégítés címszó alatt. Az MSZP jobban tenné a jövőben, hogy ha "szépen visszaszerezné" az állami vezetők több száz millió forintos végkielégítését, és ha azonnali hatállyal befagyasztaná az ilyen címen történő kifizetéseket - mondta Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte a jövő évi költségvetés még durvább megszorításokat fog tartalmazni, mint azt eddig bárki is gondolta volna.

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy pénteken bejelentették: jövőre 70 milliárd forintot vesznek el a közösségi közlekedéstől és további 120 milliárdot az önkormányzati szférától. 

A politikus szerint a Budapesti Közlekedési Vállalatnál az elmúlt időszakban kialakult helyzet hűen mintázza azt a felelőtlenséget, ami az országban zajlik. Egy erős fővárosi önkormányzat, egy erős kormány esetén ez nem fordulhatott volna elő - jegyezte meg hozzátéve, hogy már rég le kellett volna vonni - és nem csak a BKV-nál - a személyi konzekvenciákat.

Koszorús László szerint a közlekedéstől elvett 70 milliárd forintot úgy fogják kigazdálkodni az állami cégek, hogy a jegyek, a bérletek árai drasztikusan meg fognak emelkedni, és várhatóan megszűnnek majd autóbusz-, illetve vasútvonalak. Az önkormányzati szférát érintő 120 milliárdos elvonás is az embereken fog csattanni, hiszen az önkormányzatok ezt a pénzt úgy tudják kigazdálkodni, hogy megvonnak pénzeket az iskoláktól, a szociális intézményektől, a közigazgatásban dolgozóktól - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK