Nyugat-Magyarországon már vége a válságnak

Nyugat Magyarországon vége a válságnak, Kelet-Magyarországon viszont még tombol - derül ki az Opten felszámolási adataiból.
Leszák Tamás, 2010. március 12. péntek, 12:45
Fotó:

A tavalyi második félévben kibontakozó tendenciák általánossá váltak: a dunántúli régiókban határozottan csökken a bedőlt cégek száma, Közép-Magyarországon régióban és az ország keleti felében pedig emelkedik. Kivételt csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jelent - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató felszámolási adataiból.

A Dél-Dunántúlon január és február között 24 százalékkal kevesebb cég ellen indult felszámolási eljárás, mint egy évvel korábban. A térség eddig is a válság által legkevésbé sújtott régió volt: itt kizárólag 2008 végén és 2009 legelején mutattak érdemi növekedést az adatok, a tavaly februári stabilizációt követően pedig csökkenésnek indult a cégbedőlések száma.

A másik nyertes a Közép-Dunántúl - amelyet 2009 elején még komolyan érintett a válság -, itt az év első két hónapjában 16 százalékos a csökkenés. Nyugat-Magyarországon lényegesen szerényebb mértékben ugyan, de szintén csökken a bajba jutott cégek száma. Vas megyében a felszámolási hányad tavaly 1,8 százalékról 2,2 százalékra romlott, szemben a 2006-os egy százalék alatti értékkel.

Mivel Magyarországon a legtöbb vállalkozást Közép-Magyarországon és a fővárosban jegyezték be, itt még tart a bedőlések fokozódása: az év első két hónapjában éves szinten 24 százalékkal több céget számoltak fel itt.

Észak-Magyarország mutatja ma a legerősebb válságtünetet, itt az első két havi növekedés üteme 43, míg a Dél-Alföld régióban 29 százalék. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 77, Hajdú-Biharban pedig 25 százalékkal több céggel szemben indult felszámolási eljárás, mint egy évvel korábban, ám Szabolcs-Szatmár-Beregben megye mindezt 65 százalékos csökkenéssel tudta kompenzálni: az észak-alföldi régió egészében 25 százalékos csökkenést mutatott az első két hónap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2013.02.21 15:34

Igen! Bajnai megcsinálta!
Egy év alatt!!!
Hurrá!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kuka., 2010.03.12 18:48

Észak(kelet) Magyarországon a nehézipar kiesését 20 év alatt sem sikerült pótolni. Tehetségtelen, változtatásra képtelen gazdasági "szakemberek".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html