Nyugdíj- helyett szociális minimum? (részletes)

Az biztos, hogy 2009-től megszűnik a nyugdíjminimum – vagyis az előírt minimális nyugdíj, jelenleg havonta 24 700 forint – intézménye, arról azonban egyelőre nem született döntés, hogy ezzel párhuzamosan milyen változások történnek majd.
Böröcz Petra, Molnár Barbara, 2005. július 14. csütörtök, 07:50
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A nyugdíjminimum jelenlegi szerepe kettős: e jövedelemhatár fölött nem vehető igénybe a legtöbb szociális ellátás, ugyanakkor ez az összeg szolgál a legtöbb támogatás bázisául is. A nyugdíjminimum mára sok szempontból funkcióját vesztette, ugyanis évek óta romlik az értéke a reálkeresetekhez és az átlagos nyugdíjakhoz képest is.

Az unióban nem használják a nyugdíjminimumot, a különböző ellátásokat a szociális minimumból számolják, amelynek átvétele referenciaérték gyanánt a NAPI Gazdaság információi szerint nálunk is felvetődött, és amely általában a nettó átlagkereset 60 százaléka. Ez ma Magyarországon bruttó 140 ezer forintos átlagkeresetet alapul véve 70 ezer forint közelében lenne. Mivel az EU-ban a szociális juttatások mértékére vonatkozóan nincs egységes jogszabály, a magyar törvényhozás nyugodtan használhatna más számítási módot is.

Ezenkívül, mint viszonyítási alap a szociális juttatásokhoz, adja magát a minimálbér és a létminimum. A minimálbér jelenleg 57 ezer forint havonta, és a kormányzati tervek szerint jövőre 63-77 ezer forintra emelkedik, 2010-re pedig eléri a 100 ezer forintos szintet. A létminimum a legutóbb nyilvánosságra hozott statisztika szerint egyszemélyes háztartás esetén 53 307 forint, egyfős nyugdíjas háztartás esetén pedig szűk 48 ezer forint.
Jelenleg a nyugdíjminimum azoknak is jelent némi biztonságot, akik rendelkeznek ugyan a nyugdíjhoz kötelező minimális szolgálati idővel, de csak minimálbérre voltak bejelentve, hiszen a nyugdíj összege nem lehet alacsonyabb a minimumnál. A nyugellátás szempontjából nincs nagy jelentősége a nyugdíjminimum megszüntetésének - állítja a PM. A minimálbér összege ugyanis jelentősen meghaladja az öregségi nyugdíjminimum szintjét, a minimálbér alapján megállapított nyugdíjak jóval a nyugdíjminimumszint fölött vannak. Minimálnyugdíjban ma az öregségi nyugdíjasok mindössze 1,5-2 százaléka részesül.

Ezzel szemben a szociális tárca korábban azt állította, hogy a nyugdíjminimum eltörlése mintegy 500 ezer olyan embert érinthet hátrányosan, akik 2009 után vonulnak nyugállományba és utolsó szolgálati éveikben minimálbérre voltak bejelentve. Mint azt a NAPI Gazdaság megtudta, egyelőre a szociális tárcánál sincsenek meg az irányelvek arra vonatkozóan, hogy mi alapján számolják majd az ellátásokat négy év múlva.

A minimális nyugdíj megszüntetését egy 1997-es jogszabály írja elő, azzal a feltétellel, hogy biztosítani kell a megfelelő felkészülési időt. A változtatás célja a biztosítási és a szociális elemek szétválasztása, emellett némi nyugdíjalapbeli megtakarítást is eredményez. Ehhez a szociális támogatások rendszerének jelentős átalakítására lehet szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ruler, 2005.07.16 00:10

Ez úton szeretném megkövetni Skripecz Dezsőt a cinikussagom miatt, és magánba küldött észrevétele miatt, miszerint a havi 140000 Ft valóban nem a 18%-os sávban adózik. Nekifutván mégegyszer a számításnak 67080 Ft jott ki. Hát ez még messzebb van a 84 ezertől...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ruler, 2005.07.14 09:01

Meg kell tanulni olvasni!
BRUTTO 140 ezer a szamitas alapja, es a NETTO atlagkerest 60%-a (nem pedig 70%) a 70 ezer koruli osszeg. Mivel ez az osszeg a 18%-os savba esik, a netto 60%-a pedig 68880. Ennyi...
Ehhez nem kell politikusnak lenni, eleg egy szamologep (mert a papir-ceruza kezeles mar nem jatszik), es persze a leirt szoveg ertelmezese sem hatrany. Szoval ki hova sullyed?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

morky, 2005.07.14 08:16

Legalább számolni megtanulhatnának!
140 ezer 70%-a, 84 ezer, nem 70 ezer.
Meddig lehet még süllyedni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html