Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén januárban már 311 ezer vállalkozás választotta a kata szerinti adózást, legnagyobb részük egyéni vállalakozó, kisebb részben pedig betéti társaságok - ismertette Honyek Péter a lap csütörtöki számában.

Jellemzően a szolgáltató cégek választják ezt az adónemet, taxisok, fodrászok, könyvelők, egyéni ügyvédek, szerelők, független biztosítási ügynökök, művészek, szabadúszó újságírók, óraadó tanárok. Kereskedő vállalkozások általában nem ezt választják, mivel a kata kiszámításánál semmilyen költség nem számolható el, az ingatlan-bérbeadási tevékenység esetében pedig nem választható a kata.

A kata havi ötvenezer forint közterhet jelent, az évi hatszázezer forintnyi adóteher ugyanakkor évi 12 millió forintos bevételt mentesít a további terhek alól. Az alanyi áfamentesség szintén évi 12 millió forintos bevételig választható. A szakember rámutatott, nem éri meg átlépni a bevétel felső határát, mert e felett már 40 százalékos különadót kell a katásoknak fizetniük.

Bár népszerű a kata, de a szabályok szerint az így adózók nem jogosultak teljes nyugdíjellátásra, csak tört részt állapítanak meg nekik az alacsony befizetéseik miatt. Jelenleg 50 ezer forint adó megfizetése esetén 94 400 forint az ellátások számításának alapja. Több mint 300 ezer ember tehát azzal néz szembe, hogy kevés lesz az állami nyugdíja (másokat most nem említve). A kormány januárban már tervezte a rendszer átalakítását, hogy a nyugellátás kérdése megnyugtató választ kapjon, de érdemi döntésig nem jutottak.

Más szakértők szerint egy másik probléma pedig az, hogy a sok mikrovállalkozás még problémákat okozhat rendszerszinten: a legnagyobb probléma az egyéni vállalkozókkal, hogy az alacsony adminisztrációs szint egyben alacsonyabb transzparenciát is jelent. Az alacsony transzparencia pedig kockázatokat vihet a partner vállalkozások életébe. Az interjúben Honyek azt a példát hozza, hogy a NAV jelenleg nem ellenőrzi kiemelten a színlelt foglalkoztatás kérdését, azon belül pedig a kata vállalkozásokat. Jelenleg az adóhatóság csak igen ritka esetben minősíti át a kedvező adózású formát valódi munkaviszonnyá.