Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Pontosan egy hét múlva utalja a nyugdíjprémiummal kiegészített szokásos havi nyugdíjat a Magyar Államkincstár. A tervezettnél gyorsabb gazdasági növekedés miatt jár a többlet az időseknek. Lesz köztük olyan, aki tényleg jól is járhatna, de nem fog" - írta az mfor.hu. Azok a nyugdíjasok, akik az öregségi ellátásuk mellett özvegyi nyugdíjra is jogosultak, mindkét ellátás után számíthatnak prémiumra. Ezt a törvényi feltételek biztosítják. Azonban rájuk is vonatkozik a kiosztható maximális összeg szabályozása, amely nem engedi, hogy egy nyugdíjas 18 ezer forintnál többet kapjon.

Vagyis lehet, hogy az átlagtól jócskán elmarad a havi rendes saját jogú nyugdíja a jogosultnak, tehát minden plusz pénz jól jönne neki, de csak annyit kap majd, amennyit a nála több tízezer forinttal több nyugdíjban részesülő sorstársa. Pedig többet is kaphatna. A lap egy példán keresztül bemutatta, miről is van szó. Ha valaki 58 ezer forint nyugdíjat kap, ami a 130 ezres átlag alatt van, és további 46 ezer forint özvegyi nyugdíjra is jogosult, akkor hiába lenne jogosult a prémiumra mindkét ellátás alapján, kisebb összeget kap majd, mint amennyi ezek alapján járna. A két prémium együtt ugyanis 23 400 forintot jelentene, de csak 18 ezer forintot fog kapni.

Az mfor.hu cikke szerint kérdéses, hogy marad-e a nyugdíjak 2019 januárjára időzített 2,7 százalékos emelése, vagy a kormány elfogadja a Magyar Nemzeti Bank számításait, melyek szerint jövőre 3,1 százalék lesz az infláció (amihez igazítják a nyugdíjemelés mértékét). Volt már arra példa a közelmúltban, hogy a nyár elején elfogadott, a következő évre szóló nyugdíjemelést felülvizsgálta a kormány, és év végén magasabb emelést fogadott el.