Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon minden ötödik ember nyugdíjas, azaz több mint 2 millióan vannak. Az idén pedig kevesebb nyugdíjas kap nagyon keveset - többek között ez derül ki a KSH legfrissebb - idén januári adatokon alapuló - összefoglalójából, amely szerint jelentősek az eltérések a nyugdíjakban.

Kinek mennyi jut?

A nyugdíjasok 29 százaléka 100 ezer forintnál kevesebbet kap havonta, egy évvel korábban magasabb, 32 százalékos volt az arányuk. A nyugdíjasok több mint felének pedig 100-179 ezer forint jár minden hónapban.

Az érintettek 4 százaléka kevesebb mint 60 ezer forinthoz jut, 8,5 százalékuk pedig több mint 220 ezer forintból gazdálkodhat.

Budapest vs. Bács-Kiskun

A nettó fizetésekhez hasonlóan a havi nyugdíjak összegében is jelentős eltérések vannak az országon belül. A budapesti nyugdíjasok havonta 161 ezer forintot kapnak átlagban, ez 26 ezer forinttal haladja meg a 135 ezres országos szintet.

A legkevesebb a Bács-Kiskun megyében élő nyugdíjasoknak jár, átlagosan 120 ezer forint.

Hány forinttal kezdik?

Az is kiderül a hivatalos számokból, hogy akik 2018-ban mentek nyugdíjba, azok átlagosan közel 149 ezer forinttal kezdték az időskort, ez 13 százalékos növekedést jelent éves szinten.

Mivel az öregségi nyugdíj összegét a figyelembe vehető szolgálati idő és a havi átlagkereset alapján állapítják meg és mindkét mutató értéke a nőknél alacsonyabb, ez a nyugdíjakon is látszik: a nyugdíjba vonuló férfiak kezdésként 163 258 forintot kaptak átlagosan, míg a nők 138 801 forintot.