Semennyire sem bíznak a nem nyugdíjaskorú magyarok a majdani állami nyugdíjban: 95 százalékuk szerint nem tud majd megélni belőle az elvárásainak megfelelően. A nők átlagosan 208 ezer forint, míg a férfiak átlagosan 240 ezer forint havi nyugdíjjal lennének elégedettek, de közben ennek a felére számítanak - állapítja meg a biztosító felmérése.

A nem nyugdíjaskorú magyar férfiak és nők nyugdíjjal kapcsolatos ismereteit és elvárásait hasonlították össze. Rákérdeztek például arra, hogy mekkora az átlagos öregségi havi nyugdíj: a férfiak 45, a nők 41 százaléka találta el a 2017-es 124 ezer forintos havi átlagot. Viszont a nők hajlamosak alulbecsülni, mennyiből kell megélnie egy mai nyugdíjasnak. Szerintük valamivel több mint harmaduk 100 ezer forint alattinak gondolja a jelenlegi nyugdíjat.

Viszont a vágyak jóval felülmúlják a tényleges helyzetet: a nők átlagosan 208 ezer, míg a férfiak átlagosan 240 ezer forint nyugdíjjal lennének elégedettek. Ez a duplája az átlagnak. A megkérdezett férfiak egytizede azt nyilatkozta, hogy 450 ezer forintot meghaladó nyugdíjat tartana elegendőnek, míg ugyanezt a nők mindössze 4 százaléka válaszolta.

Az elvárások után a személyes kilátások felől érdeklődtek a kutatók, a megkérdezettek jelenlegi megtakarításaiból kiindulva. Ebben meglehetősen nagy az eltérés férfiak és nők között, utóbbiak jóval borúlátóbbak. Míg minden harmadik férfi gondolja azt, hogy várható nyugdíja magasabb lesz a mostani átlagnál, addig a nők mindössze 18 százaléka reméli ugyanezt. Ellenben elenyésző (férfiaknál 3, nőknél 2 százalék) volt azoknak az aránya, akik szerint a majdani nyugdíj eléri a megélhetési szempontból ideálisnak tartott szintet. Vagyis alig akad olyan, aki elhinné, hogy időskorában az állami nyugdíjából meg tud majd élni az elvárásainak megfelelően - írják a közleményben.

Jövőre - egyes becslések szerint - a tervezett 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel 134 ezer forintra emelkedhet az átlagnyugdíj.

A fotó forrása: Shutterstock.