Dolgozók vs. nyugdíjasok: ennyivel több embert kell eltartani

Közel 70 százalékkal növekedhet a következő évtizedekben a magyar időskori eltartottsági ráta. Azaz ezer munkaképes korú emberre 2062-ben már 536 nyugdíjas jut majd.
Csernátony Csaba, 2019. szeptember 1. vasárnap, 13:22
Fotó: Napi.hu

Milyen alapok vannak a fenntartható fejlődéshez Magyarországon és milyenek a jövőbeli kilátások - többek között ezt mutatja be a KSH legfrissebb elemzése.

Meredek emelkedés az eltartottak számában

Kiderül belőle például, hogy az 1000 munkaképes emberre jutó nyugdíjasok számát bemutató úgynevezett időskori eltartottsági ráta jelentősen emelkedhet a következő évtizedekben.

A KSH szerint 2019-ben 317 nyugdíjas jut rájuk, a csúcs a mostani népesség-előreszámítások alapján 2062-ben lehet, akkor 536 nyugdíjast kell majd eltartania 1000 embernek. Ez 53,6 százalékos rátát jelent. Utána mérsékelt csökkenés várható, de 2070-ben így is 52 százalék felett lesz az arány.

Az elemzés szerint a népesség tartós és folyamatos fogyása önmagában is nyugtalanító jelenség, mindez azonban a népesség öregedésével párhuzamosan zajlik, ami a korösszetétel torzulásával jár együtt. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyermekek, felnőttek és nyugdíjasok aránya kedvezőtlenül változik.

Ugyanakkor az öregedés pozitív oldala, hogy többen érik el az időskort és élnek hosszabb ideig.

HOZZÁSZÓLÁSOK