Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ki kell-e fizetniük a jubileumi jutalmam, ha nyugdíjazás évében megszűnik a munkaviszonyom? - fordult a HR Portál szakértőjéhez egy ügyészségi írnok, aki idén lesz 60 éves és a nők 40 korengedményt venné igénybe. Határozott idejű munkaviszonya van 2021. február végéig, de a prémiumot az év szeptemberében fizetnék ki, így a munkáltatója szerint nem jár neki a kedvezmény.

A szakértő szerint sem jár a juttatás, mert a 2011. évi CLXIV. törvény alapján ha nem kerül meghosszabbításra a jogviszonya. Abban az esetben kerülne kifizetésre a jubileumi jutalom a nyugdíjazása évében, ha az ügyészségi szolgálati viszonya a nyugdíjazásakor, amiatt szűnne meg.

Egy másik nyugdíj előtt álló arra volt kíváncsi, hogy miként élhet a nők 40 éves korkedvezményes nyugdíjazásával, valamint hogy a munkáltatójának mekkora felmentési időt kell adnia. A szakértő szerint a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján az illetőnek 8 hónap felmentési idő jár, amelynek a felére mentesíteni kell a dolgozót a munkavégzés alól. Viszont ettől a szabályozástól Kollektív Szerződésben el lehet térni, így azt javasolja, hogy egyeztessen a munkáltatóval a lehetőségekről.

Fontos, hogy harmincöt évi közalkalmazotti jogviszony utáni prémium akkor is jár, ha a nők 40 kedvezményes nyugdíj igénybe vétele miatt kerül sor a felmentésre. Azt a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.