Az átlagos 18 ezer forintos karácsony előtti kifizetés helyett 28 ezer forint járna összesen 2018-ra minden nyugdíjasnak, aki 80 ezer forintnál magasabb ellátásban részesül, az ez alatti nyugdíjak mellé pedig a kifizetett 11 250 forintos prémium arányos részét kellene odaadni a szervezet szerint - mondta Karácsony Mihály, az egyesület elnöke a Népszavának.

Véleménye szerint az lenne a tisztességes eljárás az államtól, ha az elmaradt pénzt is kiutalnák minden járadékban részesülő idős embernek.

A nyugdíjtörvény szerint akkor kell prémiumot fizetni, ha teljesül a hiánycél és a GDP éves várható növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. A tavaly október 8-án kiadott kormányrendelet 0,9-es szorzót határozott meg, ami ennek és a várható 4,4 százalékos GDP növekedésnek a különbözete, ám azóta kiderült, hogy a tényleges növekedés ezt jócskán meghaladva 4,9 százalékos lett. Az országos nyugdíjas szervezet a félszázalékos különbözetre mondja, hogy az járna az időseknek.

Számításaik szerint nagyjából tízezer forintos összeggel kellene kalkulálni, ami egyszeri 20 milliárdos kiadást jelentene az államkasszának.

A lap szerint nem túl biztató, hogy tavaly 41 milliárdot fordított az állam a nyugdíjprémiumokra, idén 25 milliárdos céltartalék lesz a fedezet, de jövőre már csak 20 milliárdot terveztek be a kasszába erre a célra.