Az 1955-ben született "nagy generációs" évjárat még nem nyugdíjas tagjai a 64 éves nyugdíjkorhatáruk betöltésével igényelhetik 2019-ben a nyugdíjukat. 2018. július 16-ától a nyugdíjigénylésnek már nem feltétele a biztosítási jogviszony megszüntetése, vagyis nem kell a munkavégzésre irányuló jogviszonyokat megszüntetni - emlékeztet a portálon Farkas András nyugdíjszakértő.

A teljes nyugdíjhoz legalább 20 év szolgálati időt kell szerezni. Az ilyen nyugdíj összege főszabályként nem lehet kevesebb, mint az öregségi nyugdíjminimum (vagyis 28 500 forint, ugyanakkor az újonnan megállapított nyugdíjak átlagösszege meghaladja a százezer forintot).

A résznyugdíjhoz elegendő 15 év szolgálati idő is, e nyugdíjnak viszont nincs minimális összege. A szolgálati idő számításba vétele során természetesen a más EU/EGK-tagállamban, Svájcban vagy olyan további államban szerzett szolgálati időket is figyelembe kell venni, amellyel Magyarországnak van kétoldalú szociális biztonsági egyezménye.

Időpontok és az előnyugdíj

A nyugdíjigényt legkorábban a feltételek teljesülésének várható napja előtt egy hónappal lehet benyújtani, de a nyugdíjmegállapító hatóságok rendszerint csak a feltételek teljesülésének napjától foglalkoznak érdemben a nyugdíjigényléssel. Az 1955-ben született személyekkel a hivatalból indult nyugdíjbiztosítási adategyeztetésnek 2018 végéig le kell zárulnia, így a nyugdíjigények elbírálása 2019-ben feltehetően felgyorsul - kalkulál a nyugdíjguru.hu.

Az elbírálásra nyitvaálló általános ügyintézési határidő 60 nap, viszont a nyugdíjtörvény szerint az ügyintézési határidő a tárgyév április 15-én jár le, ha az öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet a tárgyévi nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok hatálybalépését megelőzően nyújtották be, és az általános ügyintézési határidő tárgyév április 15-ét megelőzően telik le.

Nem maradhat ellátás nélkül az a nyugdíjigénylő sem, aki megszüntette a keresőtevékenységét (vagy a közszférában a korhatára betöltése miatt megszüntették a jogviszonyát), mert a nyugellátásra való jogosultsága fennáll, de a nyugellátás összege a tárgyévi nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok hiánya, adathiány vagy egyéb ok miatt az eljárás megindulásától számított harminc napon belül nem határozható meg, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv nyugdíjelőleget állapít meg (amelynek összegét a nyugellátás kiszámított összegébe majd be kell számítani).

Képünk forrása: Kummer János/Napi.hu