Nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír (röviden nyemá) néven a kormány ősszel készül kidobni egy új, magasabb hozamú kötvényt, amellyel segítenék az előtakarékosságra készülőket.

A papír pontos részletei egyelőre nem ismertek, de a hírek szerint a konstrukció a babakötvényhez hasonlóan működne: egy olyan állampapír bevezetését tervezi a kormány, ami a nyugdíjcélú megtakarításokat ösztönözné azáltal, hogy valamekkora kamatprémiumot fizetne az infláció felett. Ezt aztán egy összegben vagy járadékként is fizethetné az állam, amikor valaki nyugállományba vonult.

Azonban a Hírklikk szakértője szerint bár biztosnak hangzik az ajánlat, fix kifizetésekről van szó, aminél akár nagyobb hozamok is elérhetők más eszközökkel. Valamint szerintük, amíg a gazdaság jól megy, addig biztonságos ez a papír, viszont megjósolhatatlan, hogy egy esetleges válság során milyen helyzet áll elő.

Emiatt azt javasolják a jövő nyugdíjasainak, akik takarékoskodnának, hogy diverzifikálják a megtakarításaikat, nyissanak egy nyeszt (nyugdíj-előtakarékossági számla), ahol akár etf-eken (tőzsdei alapokon) is futtathatják a pénzüket. A kormány adójóváírással a nyugdíjpénztári befizetést is támogatja.