Sokat gondolkodom mostanában az úgynevezett. feltétel nélküli alapjövedelemről (FNA) a prognosztizált robotizáció és a mesterséges intelligencia elterjedése kapcsán és azok között vagyok, akik azt várják, hogy az értékteremtés egyre nagyobb hányada kerül közvetlenül nem-humán kezekbe, illetve a fennmaradó humán része egyre inkább bizonyos szakmákban (mindenek előtt a szoftveriparban, a genetikában és ezek alkalmazásaiban) koncentrálódik - kezdi érvelését a több évtizedes folyamatról a FüHü.hu-n megjelent blogbejegyzésében Béndek, aki szerint ebben a helyzetben rossz út, ha a társadalom hagyja, hogy "az államhoz és inkompetens uraihoz csússzon minden kontroll az élet fölött".

Javaslata ez alapján az, hogy minél hamarabb el kell venni az államtól az olyan funkciókat, mint a nyugdíj-, a segély- és egyéb juttatások kifizetése, valamint az ellenőrzést a folyamatok felett. A hatalom ilyesfajta elvétele alapját szerinte az adja, hogy a mesterséges intelligencia és a robotizált folyamatok megjelenése a termelésben egy olyan szuperfejlett társadalmat eredményez majd, amelyben az ember feladata a fogyasztásra szűkül, így a dehumanizált környezetben szükségesebb az emberi kapcsolatok erősítése. Az állam jelenléte viszont ezen a fronton túlhatalmat és további embertelenséget jelent, miközben a központi hatalom már most is egyre korruptabbá és diszfunkcionalisabbá válik. Lényegében azt állítja, hogy amikor az emberek már nem termelnek, akkor a befizetések helyett az állam számíthatná ki a juttatásokat, mely a kiszolgáltatottságot növelné.

"A nyugdíj, a segélyek és a juttatások privatizálása (megritkítása és egyéni kockázatközösségekhez való rendelése) egyfelől, a vagyonok adóztatása (a jövedelmek helyett) másfelől humánusabb, kevésbé kontrollálható, már a maiakhoz képest is autonómabb és gazdagabb szociális rendszereket tennének lehetővé, erősítenék a nagycsaládokat, növelnék a szabadságot és a hatékonyságot, csökkentenék a populista demagógiának való kiszolgáltatottságot és elég jól megoldanák a fejlett társadalmak elöregedéséből származó finanszírozási problémákat" - érvel Béndek, aki szerint

le kell rombolni az erős állam mítoszát!

A jelenlegi felosztó-kirovó nyugdíjrendszer átalakítására már több elméletet is kidolgoztak. Ezek között több van, amely Béndek javaslatával szemben megőrizné az állam szerepét a kifizetésekben, de helyette szociális alapokra helyezné a hangsúlyokat.