Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyugdíjasok életében is adódhat olyan helyzet, amikor lakásvásárlásához hitelre van szükségük. Az átlagos nyugdíj összege jövedelmi oldalról elég lehet a hitelfelvételhez, hiszen a hitelezhetőség alapvető feltétele az aktuális minimálbér összegét elérő igazolt, bank által elfogadott jövedelem. A minimálbér jelenleg bruttó 149 ezer forint (nettó 99 085 forint), vagyis a nyugdíj összegének legalább ezt el kell érnie. Bár a minimálbér összege lakáshiteleknél a hivatalos küszöb, a bankok egy része inkább 120 ezer forint felett fogad be hitelkérelmeket - emlékeztetnek a portálon.

Milyen típusú nyugdíjra adnak hitelt a bankok?

Nyugdíj esetében fontos, hogy véglegesített ellátásról legyen szó, ugyanis a bank érdeke, hogy az adós a futamidő végéig szerződés szerint fizesse a hitelét. Az özvegyi nyugdíjat akkor veszik jövedelemként számításba, ha az adós legalább a hitel futamidejének végéig megkapja azt.

A különböző nyugdíj, ellátás és járadék fajták azonban hitelezhetőség szempontjából különbözőek: vannak olyanok, amelyeket elsődleges jövedelemként is elfogadnak, míg mások csak úgynevezett másodlagos jövedelemként jöhetnek számításba. (Az elsődleges jövedelemnek el kell érnie a mindenkori minimálbér összegét. Amennyiben eléri, akkor ehhez adják hozzá a másodlagos jövedelmet, majd a kettő összege alapján határozzák meg a hitelképesség mértékét.) És persze vannak olyan járandóságok, amelyeket egyáltalán nem vesznek számításba jövedelemként a bankok.

  • Öregségi nyugdíj: ez a legtisztább eset, hiszen véglegesített, kiszámítható ellátásról van szó.
  • Korkedvezményes nyugdíj: a bankok szeretik, hiszen ilyen esetben általában alacsonyabb az életkor.
  • Rokkantsági ellátás: abban az esetben fogadják el a bankok, ha véglegesített ellátásról van szó.
  • Özvegyi nyugdíj: önállóan is elfogadják jövedelemként a bankok.
  • Külföldi nyugdíj: amennyiben végleges nyugdíjról van szó, akkor önállóan is elfogadják a bankok.
  • Bányászjáradék: teljes értékű jövedelemként elfogadható egyes bankoknál. Erre a típusú ellátásra az jogosult, akik földalatti munkavégzésből legalább 25 év szolgálati időt szereztek, vagy 5000 műszakot töltöttek le.

Hány éves korig hitelképes valaki?

Lakáshitel esetében a bankok mindig meghatározzák a hiteligénylő lejáratkori maximális életkorát. A korhatár bankonként eltérő, de általában 70 és 75 év között van, de akad olyan pénzintézet, ahol fogyasztóbarát lakáshiteleinél az adós nem töltheti be a 65. életévét. Olyan bank is akad, amelyik akkor hitelez a lejárat idején 70 évnél idősebb személyt, ha adóstárs kerül bevonásra, vagy hitelfedezeti biztosítást kötnek a teljes futamidőre. A gyakorlat tehát nagyon eltérő ebben a kérdésben, így érdemes olyan hitelszakértő segítségét kérni, aki jól ismeri a pénzintézetek elvárásait - figyelmeztet a bankmonitor.hu.

Pár éven akár a hitel is múlhat, hiszen ha a futamidő végén nem lehet idősebb 70 évesnél valaki, akkor 65 évesen legfeljebb 5 éves futamidővel vehet fel hitelt. Ilyen rövid futamidőnél viszont magasabb havi törlesztők jöhetnek ki, ami meg esetleg a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát miatt jelenthet gondot. A JTM korlát ugyanis megszabja a jövedelemhez képest bevállalható havi hiteltörlesztők maximumát. JTM alapján egy 10 éves kamatperiódusú (vagyis 10 évente változó kamatú) hitelnél az átlagos 134 800 forintos nyugdíj esetében havonta 67 400 forintos havi törlesztőt tesz maximum lehetővé.