Ma véglegessé vált, mekkora nyugdíj-kiegészítést kapnak idén novemberben a nyugdíjasok: a KSH szerint az augusztusi infláció 3,9 százalék lett, így mintegy 20 ezer forint jár az időseknek a rendes nyugdíjon felül - számolta kis elsőként az Mfor.hu.

A kifizetés oka, hogy a 2019 tavaszán az idei büdzsébe betervezett nyugdíjemelés 2,8 százalékos mértéke elmaradt a nyugdíjasok inflációs kosara alapján számolt 2020. január-augusztusi infláció (3,99 százalék) mértékétől. A nyugdíjtörvény ehhez köti ugyanis a kifizetést, ha ez az érték nagyobb, mint az összes aktív háztartásra számolt infláció. Az utóbbi alapján is járna a kompenzáció, mivel nyolc hónap átlagában 3,5 százalék lett ez a mutató, de a jogszabály szerint a magasabb inflációt kell ebben az esetben figyelembe venni.

A Magyar Államkincstár adatai szerint 142,1 ezer forint az országos nyugdíjátlag, így 1,2 százalékos kiegészítés korrekció 11 havi mértéke 18,8 ezer forint. A dolog szépséghibája, hogy a 2,05 millió itthoni nyugdíjas több mint felének, összesen 1,14 millió jogosultnak 60-139,9 ezer forint között van a havi öregségi járandósága. Az országos átlagnyugdíjnak megfelelő vagy annál magasabb összegű ellátásra csupán mintegy 800 ezren jogosultak, közülük bő negyedmillió személynek 200-300 ezer forint jár, további 54 ezer esetben a 300 ezret is meghaladja a juttatás összege.

Egyösszegű kompenzáció vagy visszamenőleges nyugdíjemelés?

A szabályok alapján ha a január-augusztusra ténylegesen mért inflációra alapozott várható éves infláció egy százalékpontnál kisebb mértékben haladja meg a 2,8 százalékot, akkor egyösszegű kompenzációra, ha nagyobb mértékben, akkor visszamenőleges nyugdíjemelésre kerülhet sor - írta korábban a Nyugdíjguru.hu.

A két eljárás közötti különbség az, hogy egyösszegű kompenzáció (emelési különbözet) fizetése esetén a novemberi nyugdíjjal együtt a január-december hónapokra járó emeléseket egy összegben fizetik ki, így a decemberi nyugdíj összege nem nő, viszont a következő év januári nyugdíj összegét az emelési különbözet egytizenketted részével meg kell növelni a következő évi rendszeres nyugdíjemelés - amely a 2021-re elfogadott költségvetési törvény szerint 3 százalékos lesz - végrehajtása előtt.

A visszamenőleges nyugdíjemelés révén viszont a novemberi nyugdíjjal együtt kifizetik a január-október hónapokra eső emelés összegét, míg a novemberi - és persze a decemberi - nyugdíj már az emelt összegben érkezik.

Most pedig a kormányon a sor, hogy frissítse inflációs prognózisát. A napokban kiderült, hogy erre valamikor szeptemberbe kerül sor.