Majdnem 40 ezer olyan idős ember él Magyarországon, akinek alaposan meg kell néznie, mi mennyibe kerül. Az ő nyugdíjuk ugyanis nem éri el még az 50 ezer forintot sem - írja az atv.hu. A Magyar Államkincstár februári adatai szerint a 2020-as év átlagnyugdíját, amely 142 ezer forint volt, a kétmillió nyugdíjasból nem egészen minden második nyugdíjas kapja csak meg.

Az adatok szerint 36 ezren kapnak 350 000 forintnál magasabb ellátást, 106 ember nyugdíja pedig meghaladja az egymillió forintot is - míg tavaly mindössze 32-en voltak jogosultak erre. Farkas András nyugdíjszakértő szerint a jellemzően alacsony ellátásra jogosultak jelentős része - mintegy kétharmada - külföldről is kap ellátást. A nagyon magas nyugdíjak úgy alakulhatnak ki, ha valakinek nagyon hosszú a szolgálati ideje, akár több mint 50 év, és végig magas volt a bejelentett keresete.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége az év elején közzétett egy kérdőívet, amelyben négy, nyugdíjakkal kapcsolatos felvetésről kérdezték a kitöltőket. Ezek között volt a legkisebb öregségi nyugdíj összegének felemelése legalább 50 ezer forintra, a differenciált nyugdíjemelésre való áttérés, az alapnyugdíj bevezetése, és az, hogy mindenki egy összegű nyugdíjemelést kapjon évente. A szövetség mintegy 12 ezer választ kapott, és mind a négy elképzelés mellett szinte ugyanannyian tették le voksukat.