Júliustól változik a nyugdíj-jogszerzés 300 ezer magyar esetében

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló kormányrendelet emeli a főállású kisadózók járulékalapját. A leginkább sújtott iparágak kisadózói négy hónapra vonatkozóan (március, április, május és június) mentesülnek a tételes adó alól - figyelmeztet a nyugdíjguru.hu.
K. Kiss Gergely, 2020. május 8. péntek, 17:24
Fotó: Pixabay

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében a koronavírus járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló kormányrendelet megemeli a főállású kisadózók járulékalapját. A főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt továbbra is biztosítottnak minősül, a társadalombiztosítási törvényben (Tbj.) meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, ezen ellátások számításának alapja. 2020. július 1-jétől:

  • az 50 ezer forint tételes adót fizető katások esetén havi 98 100 forintról havi 102 ezer forintra,
  • míg a magasabb összegű, 75 ezer forintos tételes adó fizetése esetén havi 164 ezer forintról 170 ezer forintra emelkedik

Viszont ha a főállású kisadózó nyugdíjjárulék-alapot képező keresete a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek továbbra is csak az arányos időtartamát veszik figyelembe szolgálati időként a nyugdíj összegének kiszámítása során. Az 50 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozóknak emiatt változatlanul tudatában kell lenniük, hogy a majdani nyugdíjukat két tényező is csökkentheti - olvasható a portálon.

Egyrészt a nyugdíjszámítás során figyelembe vehető szolgálati idejüket arányosítani kell a jogszabályban meghatározott járulékalap és a minimálbér arányában, és e rövidebb (arányosított) szolgálati idő befolyásolhatja azt a nyugdíjszorzót, amellyel a számított nettó életpálya átlagkeresetüket meg kell szorozni a nyugdíj összegének meghatározásához.

Másrészt e számított nettó átlagkeresetet is csökkenti a katás időszakban beszámítható kereset továbbra is alacsony összege.

HOZZÁSZÓLÁSOK