Hatalmas nyugdíjpofonra készülhet több százezer magyar

Minden bizonnyal szűk nyugdíjas évekre készülhet az a több százezer magyar egyéni vállalkozó, aki a katás adózást választotta. Rosszabbul járnának, mintha a minimálbér után kapnák a nyugdíjukat - derül ki a Magyar Hang cikkéből.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 10. péntek, 13:19
Fotó: Shutterstock

A legutolsó adatok alapján több mint 200 ezer magyar egyéni vállalkozó és mintegy 23 ezer társas vállalkozó választotta a 2013-ban bevezetett, nagyon kedvezményes katás adózási rendszert. A NAV januári statisztikája szerint az elmúlt négy évben megháromszorozódott a katások száma. A rendszer lényege, hogy havi 50 ezer forintnyi adót kell befizetni, a 8 millió forintos éves bevételhatárig minden adót le lehet így tudni, az emelt szint pedig 75 ezer forint.

"Több százezer katás vállalkozó menetel a nyugdíj felé úgy, hogy éhen hal idős korában, ha csak nem tesz valamit a kormány enne elkerülésére" - nyilatkozta a Magyar Hang hetilapnak Vadász Iván adószakértő. Ő úgy látja, hogy bár Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetője, az általa kínált megoldás nem kielégítő.

Az MKIK ugyanis - négy kidolgozott forgatókönyvében - többek közt azt javasolja, hogy emeljék másfélszeresére a havi 50 ezer forintnyi adókötelezettséget. Az adószakértő számítása alapján ugyanis a jelenlegi mértékkel 94 400 forintnyi bruttó jövedelmet figyelembe a nyugdíj kiszámításakor a katásoknál, ha havi 75 ezer forintra emelik a küszöböt, az 158 400 forintos jövedelemnek felel meg a kalkulációban. Ennek a 80 százaléka után jár majd az öregségi nyugdíj. A mostani szint alulmúlja a 138 ezer forintos bruttó minimálbérét is.

Problémát okoz az is, hogy az 50 ezres befizetéskor ledolgozott öt évenként csak négy évet számolnak el szolgálati időnek. Így a várható nyugdíj 35-50 ezer forint közé fog esni. Ha 75 000 forintra emelik a tételt, akkor 15 000-20 000 forint pluszbevétel jöhet majd időskorban.

"A kisadózókon inkább az segítene, ha a kormány újragondolná az adóztatást, és egy állandó, alacsony kulcsú, kedvezménymentes rendszert dolgozna ki, ahol a jelenleginél jóval kisebbek a munkabérre rakódó terhek" - véli a szakértő. Gond az is, hogy az öngondoskodási lehetőségek - önkéntes nyugdíjpénztári tagság például - a kata esetében nem vehető igénybe kedvezményekkel együtt, így a magas költségek miatt kevesen is választják.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csakazigazat, 2018.08.11 10:25

Lesz pofon, az biztos !!! -- De azért rás is ba....ik a kedves nyugdíjas munkavállaló, mert ha elmegy a Nők 40 éves nyugdíjába mondjuk 58 -60 éves korában és 2019 -ben tovább dolgozik mint nyugdíjas , akkor már nem fogják hozzáadni a nyugdíjához a további éveket, nem számoltathatja újra a nyugdíját megnövelve ezzel a nyugdíjának az összegét , ez pedig elég sok lenne majd pénzben , hiszen az ilyen emberek már csak 65 éves korukban lesznek tényleges öregségi nyugdíjasok ! Az állam így jobban jár majd !!! És nagy a veszély a 67 éves nyugdíj korhatár felemelésére, ha ilyen bomba egészségi erőnlétben vannak az emberek még nyugdíjas korban is ! Magyarul egyenes út a 67 éves nyugdíj korhatárhoz, az indok meg meg lesz az állambácsinak most már !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html