Nyugdíj: ezt rontják el sokan

A magyar nyugdíj-megtakarítók átlagosan 43 évesen kezdenek felkészülni a nyugdíjas éveikre, ami előrelépés az egy évvel korábbi átlaghoz képest, de még mindig nem elégséges.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 29. kedd, 10:54
Fotó: Pixabay

2017-ben egy átlagos magyar megtakarító 44 éves korában indította el a privát nyugdíj-előtakarékosságát. 2018-ra ezt az átlagot 43 évre sikerült csökkenteni, ami a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának lassú, de biztos javulását mutatja - derül ki a Grantis pénzügyi tanácsadó cég kutatásából.

Mindemellett a 25-30 éves korcsoport aránya megduplázódott a megtakarítókon belül. A 30 és 40 év közöttiek aránya ugyanakkor nem ugrott meg ilyen látványosan, ám ebben a korcsoportban is határozott növekedés tapasztalható.

Az évi 20 százalékos adó-visszatérítés lehetősége sokakat motivál abban, hogy hamarabb kezdjenek el gondoskodni időskori megélhetésükről - kommentálta az adatokat Kovácsik Tamás, a Grantis nyugdíjszakértője. Szerint egyre többen ismerik meg a három államilag támogatott nyugdíj-megtakarítási lehetőséget, és döntenek ezután nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár vagy nyugdíj-előtakarékossági számla indítása mellett. A szakértő szerint még így is lenne hova fejlődni: a megtakarításba kezdők átlagéletkorát ideális esetben 40 év alá kellene csökkenteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2019.01.29 15:30

Gyerünk gyerünk tömni a pénzt a nyugdíjbankba hogy legyen mit viktornak ellopni megint !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csakazigazat, 2019.01.29 12:19

Miért, mikortól kellene egy fiatalnak a nyugdíjára készülni, talán 20 éves korától, vagy amikor megszületett ? 40 éves korában ha elkezdi az Önkéntest vagy esetleg mást, annak elégnek kellene lenni ! Visszatartóerő , hogy idegesítik és bizonytalanságba tartják az embereket azzal, hogy 70 -75 éves nyugdíjbameneteli korhatárt emlegetnek és így sokan elkeseredésükben nem cselekednek, igaz az sem lenn jó, ha ezt letagadnák ! Tehát a bizonytalan nyugdíjkorhatár és az, hogy nem lesz állami nyugdíj ekkor meg akkor, ez visszatartó erő ! Na és a konstrukciók, a félelem, hogy elveszi a mindenkor állam a bent lévő pénzt és ha meghal akkor kié lenne ! Ez a gond !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html