Egyre fontosabb az idősek aktivitásának, egészségének és munkaképésségének megőrzése, mert fontos szereplői lettek a magyar gazdaságnak Ehhez szükséges a betegségeket megelőző szemlélet elterjedése, a minél több testmozgás, valamint a különböző megbetegedések megelőzésére szolgáló vakcinák minél szélesebb körben történő elérhetővé tétele - olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében, amelyet az Infostart ismertetett.

A 65 év feletti idősek gazdasági hozzájárulása négy területen érezhető: nyugdíj melletti munkavállalás, önkéntesség, informális gondozás és gyermekfelügyelet. Ezek alapján 2018-ban az idősek 1 348,3 milliárd forint értékben járultak hozzá a nemzetgazdasághoz, tehát egy átlagos nyugdíjasra 728 052 forint hozzáadott érték jut. A legnagyobb rész ebből az informális gyerekfelügyeletben keletkezik (642,2 milliárd forint), a 2018-ban dolgozó csaknem 60 ezer nyugdíjas 469,4 milliárd forint hozzáadott értéket állított elő.

A Nézőpont Intézet 18 és 65 év közöttiek, valamint a 65 évesnél idősebbek körében végzett kutatása alapján a társadalom idősekkel kapcsolatos megítélése döntően pozitív (egy ötfokú skálán, ahol az öt a teljes egyetértést, míg az egy a teljes egyet nem értést jelölte a fiatalabbak körében átlagosan 4,39, az idősek körében pedig 4,26 pontot kapott, hogy az idősek a társadalom hasznos tagjai). Mindkét csoport úgy látja, az idősekről való gondoskodás össztársadalmi feladat (a fiatalabb korcsoport 78, míg az idősek 75 százaléka gondolja így). A fiatalabbak az állami szerepvállalásban és a család aktív részvételében látják ennek kulcsát, (35 és 33 százalék e két tényezőt jelölte első helyen, míg az öngondoskodást 28 százalék), az idősebbek pedig nagyobb hangsúlyt fektetnének az öngondoskodásra (43 százalék, szemben a másik két tényezőre voksolók 23 és 29 százalékpontjával) - írja a portál.