Ha egyszer nyugdíjaznak egy magyart, az többé már aligha mozdul

A nemzetközi összehasonlítás alapján bőven lehet hova fokozni a nyugdíjaskorú magyarok munkaerőpiaci részvételét - írja az mfor.hu. Márpedig a kormány újabb részmegoldása a munkaerőhiány orvoslására a nyugdíjasok minél nagyobb arányú bevonása a munkaerőpiacra.
K. Kiss Gergely, 2018. augusztus 1. szerda, 15:42
Fotó: Napi.hu

Az OECD Facebook-oldalán közzétett grafikon az egyes tagállamokban a 60-64 és a 65-69 év közötti munkavállalók foglalkoztatási rátáját rangsorolja, ami szerint a magyar 60-64 évesek körében regisztrált 32,2 százalék körüli foglalkoztatási arány 65-69 év között már 5,2 százalékra zuhan vissza - olvasható a portálon

Vagyis a magyar nyugdíjasoknak elenyésző százaléka dolgozik, náluk csak a 65-69 év közötti szlovénok, belgák és luxemburgiak kényelmesebbek. A foglalkoztatási ráta sorrendben 5,2, 4,7 és Luxemburgban 0 százalék. Igaz, Luxemburgban a magyarnál jóval nagyobb életszínvonal ennek megfelelő hátteret is biztosít.

Nagyításért kattintson a képre!

A rangsor másik végén a legdolgosabb nyugdíjaskorúak az izlandiak, a 65-69 év közötti lakosságnak ugyanis 56,3 százaléka dolgozik valamit. Mögöttük a koreai idősek állnak, körükben 45 százalékos a foglalkoztatottak aránya, Japánban 42,8, Új-Zélandon pedig 42,6 százaléka dolgozik.

Izlandon 67 év a nyugdíjkorhatár, Japánban pedig lehetőség van arra, hogy valaki 60 éves korától nyugdíjba menjen, viszont ha úgy dönt, akár 70 éves koráig is dolgozhat, Koreában 65 év a nyugdíjkorhatár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2018.08.06 08:39

Ezért van az, hogy a politikusok tolvajjá válnak. Ezt hallottam mindig tőlük - már akikkel beszéltem - nyugdíjas korukra szeretnének gondtalanul élni, kell a pénz. Szóval ne csodálkozzunk a fideszes, mszp-s stb. rétegen. Az egyszerű ember is magyar, de nem politkus. Rohadj meg Orbán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dadogo, 2018.08.06 07:51

Az a baj, hogy mindenki csak az irodai dolgozókkal számol. Azok a fizikai dolgozók, akik végig dolgozták az életüket, azoknak se kedve se ereje nincs további éveket dolgozni. Bottal vagy járókerettel nehéz téglát vagy bútort cipelni ám. Én 37 éve dolgozom, ha 65 évesen mehetek nyugdíjba, akkor 48 évem lesz fizikai munkával végig dolgozva. Kell még dolgoznom?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gybognarjr, 2018.08.01 16:56

Sok tényező járul az idős emberek munkakedvéhez, munkaképességéhez. Magyarországon ezek a tényezők egyre rosszabbak. Az egészségügy leépülése és a nyugdíjból származó életszínvonal csökkenése miatt a nyugdíjasok egészségi állapota egyrealacsonyabb, ami hozzájárul közérzetük és mentális állapotuk változásához. Beteg és rossz közérzetű emberek nem szivesen mennek dolgozni éhbérekért, amikor a Mészáros Lölő egyedül, évek óta napi 1.2 milliárdot kap az adópénzükből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html