Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unióban Magyarországon van a legnagyobb különbség a 65 vagy annál idősebb, egyedül élő férfiak és nők száma között - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. A hivatalos statisztikák szerint 2017-ben hazánkban a 65 éves vagy idősebb nők 46 százaléka egyedül élt, míg az ugyanilyen korú férfiak csupán 20 százaléka. A különbség 26 százalékos, amivel sereghajtók vagyunk. Az EU-s átlagkülönbség egyébként 20 százalékos, de a listavezető Észtországban csupán 7 százaléknyit mértek - olvasható a portálon.

Veszélyben vannak

Az európai statisztikákból az is kiolvasható, hogy a 65 éves vagy idősebb nők közül 507 000-en, míg a férfiak közül 137 500-an élnek egyszemélyes háztartásban. Összesen tehát a magány majd 700 ezer idős magyart érint.

Egy, a Helsinki Egyetem vezényletével végzett hét éven át tartó kutatás eredményei szerint a társadalmi elszigeteltség 39 százalékkal növeli a stroke, 50-el pedig a korai halálozás esélyeit. Az eredményekből továbbá az is kiolvasható, hogy leginkább azok veszélyeztetettek az egyedüllét miatt, akiknek korábban volt már valamilyen szív- és érrendszeri betegsége. A felmérésből az is kiderült, hogy már az első szívroham kialakulási esélyeit is 43 százalékkal megdobja az egyedüllét. A hosszabb ideje komolyabb betegségekben szenvedő, idős emberek vannak a legnagyobb veszélyben.