Bajban a kisnyugdíjasok: "éhen halnék, ha nem lenne a szociális ebéd"

Nemhogy nem él jobban a nyug­díjasok kétharmada az idei 2,8 százalékos nyugdíjemelés után, de az emelést jócskán megha­ladó infláció miatt még tovább romlottak anyagi körülményeik. Magyarországon több mint 17 ezer idős ember még 28 500 forintot sem kap egy hónapban. Rajtuk az sem segít érdemben, hogy 2021 februárjában plusz egyheti pénzt kapnak majd a koronavírussal kapcsolatos válságintézkedések részeként - olvasható a Népszava riportjában.
K. Kiss Gergely, 2020. április 20. hétfő, 10:55
Fotó: Shutterstock

A nyolcvan felé járó böhönyei Margit néninek tavaly valamivel kevesebb mint 71 ezer forintot hozott a postás, idén mindössze 2047 forinttal kap többet. Meleg ételhez jóformán csak az önkormányzati szociális ebéddel juthat.

Csakhogy nem elég, hogy egy újabb, csonterősítő gyógyszert írt fel neki az orvos, a kenyér, a tej, a hús, a zöldség drasztikusan drágult, ráadásul bármennyire is spórolt - négy szobából csak egyet fűtve -, március elejére elfogyott a tűzifa is, így kellett még egy keveset hozatnia.

Ruhát nem vettem legalább tíz éve - szégyenkezik egy keveset -, karajt utoljára tavaly nyáron a fiam születésnapi ebédjére. Néha belefér egy kis csokoládé, keksz, ennyi a luxus, amit a mindennapi szükségletek mellett elbírok. A legjobban a zöldség és a gyümölcs hiányzik, a boltban pedig csak almára futja, arra is hetente maximum kétszer. Persze mindig egy szemre.

A 71 éves mesztegnyői Juliska néni pedig 62 937 forintot kap havonta az államtól 38 évi téeszmunka után. - És ebből még úgy is elvisznek tízezret a gyógyszerek, hogy kapok közgyógyellátást. A víz, a villany ötezer, aztán ott van a tüzelő, a tévé, nagyjából a fele nyugdíj marad megélhetésre. Ha nem lenne a szociális ebéd, valószínűleg éhen halnék, vagy ha nincs szociális tűzifa, megfagynék - kesergett a lapnak.

Náluk is rosszabb helyzetben vannak azok, akik még 28 500 forintot sem kapnak havonta, vagyis nem érik el az öregségi nyugdíjminimumot. Magyarországon 17 771 ilyen ember él: nekik legfeljebb havonta 798 forintnyi pluszt hozott az idén januári 2,8 százalékos nyugdíjemelés. Zömüknek azért ilyen alacsony a nyugdíja, mert nem volt elegendő szolgálati idejük: háztartásbeliként otthon voltak, gyerekeket neveltek vagy a téeszben dolgozó férjük mellett kisegítő családtagi státuszban voltak.

Az egri Verőszalán, ami a város egyik szegényebb részének számít, több ilyen idős asszony is él: egyikükkel, Eta nénivel beszélgetve kiderült, csak úgy tudja túlélni a mindennapokat, hogy a gyerekei havonta támogatják, illetve több mint hetvenévesen még ma is napszámba jár, szőlőt metsz, szüretel, s abból egészíti ki ezt a nagyon csekély összeget.

Havonta átlagosan 3600 forintot vesz ki az infláció a nyugdíjasok zsebéből - állította lapunknak Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége ­(NySzSMSz) elnöke. - A teljes nyugdíjas-társadalomra vonatkozó adatok ugyan ennél szebb képet mutatnak, csakhogy a szépkorúak 72 százaléka az átlagnyugdíjnál alacsonyabb ellátást kap."

Ráadásul minél alacsonyabb valakinek a nyugdíja, annál rosszabbul jár a mostani rendszerrel, hiszen egy kisebb összegnél kisebb a százalékos emelés is. A nyugdíjemelés-számítás 2012-es megváltoztatása óta a hazai nyugdíjasok kétharmada nyugdíjának reálértéke folyamatosan csökken. A legrosszabb helyzetben az észak-magyarországi és a dél-dunántúli szépkorúak vannak: Somogyban az átlagnyugdíj 10 százalékkal alacsonyabb az országosnál, a nyugdíjasok 72 százaléka az átlagnál alacsonyabb, kétharmaduk 60-100 ezer forint közötti járandóságot kap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.04.20 22:37

@Elhetetlen: " Kiegészítés, nem kellett keresnem, szembejött a címlapon : https://index.hu/video/2018/04/20/faj_borsod_fidesz_99_szazalek/ .
Ijesztő, de ez van. "

Azt szerintem vegyük külön, hogy a borsodi cigányok miért szavaznak a falkavezérükre. Évtizedek óta nem dolgoznak, nagyjából azóta, hogy a rendszerváltás " megtörtént " . Nekik jó a közmunkás punnyadás pártízezerért. A többségük analfabéta és/vagy fogyatékos is. Annyi igényük van, hogy legyen egy putri a fejük felett és legyen piára és cigire való. A saját gyereküket adják el prostituáltnak. És ezt szó szerint kell érteni pár 10 és 100 ezerért eladják Őket a striciknek.

Az időseket már kevésbé értem. Ők végig dolgozták az életüket. Fiatal és középkorú emberként úgy éltek, hogy a semmittevés az szégyen, a munkanélküliség szégyen ( azt a nőt, aki háztartasbeliként felnevelt 3-4 gyereket és egyedül vitte a házkörüli munkát addig míg a férje dolgozni járt a gyárba én nem tekintem munkanélkülinek, nem véletlen, hogy 3-4 gyereket nem nagyon vállal senki sem ) . Aki nem dolgozott azt nem is vették emberszámba.
Ezek az emberek miért szavaznak arra a bandára aki így bánik velük ?
Látták a Rákosi rendszert, látta egy részük a Horthy rendszert, mindegyik élt a Kádár rendszerben. Ezek az emberek már mindent láttak. És ennek ellenére az az egyetlen bajuk, hogy a vajda azzal riogatja Őket, hogy jönnek a négerek és halomra erőszakolják őket ? Miközben a nyugdíjuk arra sem elég, hogy havonta egyszer jóllakjanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.04.20 21:28

@Darabont1453: Kiegészítés, nem kellett keresnem, szembejött a címlapon : https://index.hu/video/2018/04/20/faj_borsod_fidesz_99_szazalek/ .
Ijesztő, de ez van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.04.20 18:39

@Darabont1453: Nehéz kérdés ez, kár élcelődi rajta. Nagy úr a nyomor. Ha valaki nagyon alacsony jövedelmi szint alatt kap 2000 ft-t, az már úgy érzi, hogy kapott valamit. Tavaly volt egy videó, nem keresem elő, falusi öreg: Mert mit adott nekem a Gyurcsány? Semmit. Most meg kaptam 10000 ft bözsi utalványt. Ez egyszerűen kétségbe ejtő, hogy ilyen viszonyok között élnek emberek, és én megértem, ha 2000-ért kezet csókolnak, mert nem látnak kiutat. Ők már nem fogják megváltani a világot, ez a fiatalokra vár, ha észbe kapnak, és a józan ész legyőzi a de jó nem az egykulcsos gondolatkört.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.04.20 13:45

Nyugi Margit néni...nyugi...már csak 10 hónapot kell kibírni evés nélkül és jön az 53. heti nyugdíj....XDDDD

Addig is lehet csókolgatni Orbán Viktor fényképét....XDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html