Extra nyugdíjemelés, a 150 ezer alatti nyugdíjakra rendkívüli bónusz - parlament előtt a javaslat

Két ellenzéki képviselő ismét megpróbálkozott egy átfogó szociális törvényjavaslattal, amelyben egyebek közt a magasabb nyugdíjemelést, a rendkívüli nyugdíj-kiegészítést, valamint a családi pótlék és a GYES azonnali megduplázását terjesztik az országgyűlés elé. A folyamatban lévő javaslatot - miként azt az elmúlt években megszokhattuk - a parlamenti többség várhatóan lesöpri majd az asztalról.
K. Kiss Gergely, 2020. október 7. szerda, 16:47
Fotó: Napi.hu

"A családok és a nyugdíjasok fokozott támogatása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról" című, Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője és Szabó Timea, a Párbeszéd frakcióvezetője által benyújtott törvényjavaslat - csomag azzal érvel a gyors intézkedések mellett, hogy a koronavírus-járvány hatásai hónapokkal ezelőtt megrengették a gazdaságot, a munkaerőpiacot, miközben a kormány hónapok óta késlekedik, hogy érdemi segítséget nyújtson a veszélybe került családoknak, nyugdíjasoknak. Kiemelik, hogy egy új, tárca nélküli miniszteri poszt (Novák Kataliné) senkin nem fog segíteni.

Indoklásuk szerint a nyugdíjasokra nézve sok éve kedvezőtlen, hogy a januári emeléseket csak a tervezett infláció mértékével növelik, így azok egyre inkább elszakadnak a bérektől. Javasolják, hogy a korábbi vegyes indexálás módszerével - vagyis az országos bruttó átlagkereset-növekedés és a 2020. augusztusában a nyugdíjasokra mért fogyasztói árnövekedés 50-50 százalékos súlyozott átlagának megfelelő mértékben - emeljék az ellátásokat. Ez idén közel 6,5 százalékos emelést jelentene a nyugdíjasok számára. A beadvány szerint januárra visszamenőleg emelnék meg a nyugdíjakat a legfrissebb inflációs adatok figyelembevételével. (A KSH legfrissebb adatközlése szerint augusztusban 3,9 százalékkal nőttek az árak. A nyugdíjas fogyasztói árindex pedig 4,3 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek ára ennél is jobban, 7,9 százalékkal nőtt) Ennek alapján novemberben, az év eleji 2,8 százalékhoz képest, plusz 3,7 százalékos emelésben részesülnének a jogosultak.

Egyúttal kezdeményezik, hogy a havi 150 ezer forint alatti nyugellátásban részesülők október hónapra kapjanak egy rendkívüli, legalább 30 ezer forintos támogatást, úgy, hogy az ellátás rendkívüli támogatással kiegészített összege minden nyugdíjas esetében elérje a százezer forintot. A koronavírus-járvány sokak számára nem várt többletkiadásokat jelentett, a drasztikusan növekvő élelmiszerárak mindenkit érintenek, de különösen a kisnyugdíjasok számára jelentenek nagy terhet - magyarázzák

Fejenként kis összeg - együttesen hatalmas kiadás

A válság következtében megszűnő munkahelyek, megszűnő keresetek miatt az adórendszeren keresztül juttatott családi támogatásokat nem tudják igénybe venni az érintett családok. Ezért egyik lépésként a meglévő, de erősen elinflált alanyi jogú támogatások megerősítésére van szükség - indokolják az ellenzéki politikusok. Követelik:

  • a családi pótlék,
  • a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES),
  • a gyermeknevelési támogatás (GYET),
  • az anyasági támogatás

azonnali megduplázását, valamint a családi adókedvezmény teljes összegének kifizetését minden, gyermeket nevelő család számára.

Mindez szerintük különösen indokolja, hogy az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben egy forinttal sem emelte az alanyi jogon járó családi juttatásokat (családi pótlék, anyasági támogatás, gyes, gyet), sőt, a leginkább rászorulóktól még el is vett számos szociális támogatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BattMan, 2020.10.08 15:11

@MaTar:
Hülyeségeket beszélsz. Fideszes vagy???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.10.08 12:08

@MaTar: ez tök igaz
- van 1 ismerősöm > az első kat.ba tartozik
( 100e a nyugdíja - nem is panaszkodik )
- volt 1 fodrászom - nem tudom él-e még
mikor jött a gengszter váltás > a nagy
magyar vállalkozó - nem Soros - nagyon
átbaszta - semmit nem fizetett be -
min. ny-at kap haláláig dolgoznia kell
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.10.08 11:38

@MaTar: Igazad van, a kisnyugdíjasok támogatása nem a nyugdíjkassza, hanem a szociális segélyezési rendszer feladata és annak is alaposan körül kell nézni, ki a ténylegesen rászorult.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2020.10.08 09:02

A 150 ezer alatti nyugdíjnak alapvetően három oka lehet. Elsőként: az érintett több tíz-, vagy százmilliós vagyonnal rendelkezik, de a közterheket mindig sikeresen elkerülte, a második eset, hogy arányaiban egész életében nem volt a havi nyugdíjának összegét elérő munkajövedelme, mindig ez alatti összegből élt, a harmadik pedig saját maga, vagy mint mások mások bűnsegéde, rendszeresen elkerülte az aktuális közterheket. Miért is kellene alanyi jogon ezt a kört támogatni, persze alaposan mérlegelt rászorultsági alapon lehet, meg kell is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html