"A családok és a nyugdíjasok fokozott támogatása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról" című, Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője és Szabó Timea, a Párbeszéd frakcióvezetője által benyújtott törvényjavaslat - csomag azzal érvel a gyors intézkedések mellett, hogy a koronavírus-járvány hatásai hónapokkal ezelőtt megrengették a gazdaságot, a munkaerőpiacot, miközben a kormány hónapok óta késlekedik, hogy érdemi segítséget nyújtson a veszélybe került családoknak, nyugdíjasoknak. Kiemelik, hogy egy új, tárca nélküli miniszteri poszt (Novák Kataliné) senkin nem fog segíteni.

Indoklásuk szerint a nyugdíjasokra nézve sok éve kedvezőtlen, hogy a januári emeléseket csak a tervezett infláció mértékével növelik, így azok egyre inkább elszakadnak a bérektől. Javasolják, hogy a korábbi vegyes indexálás módszerével - vagyis az országos bruttó átlagkereset-növekedés és a 2020. augusztusában a nyugdíjasokra mért fogyasztói árnövekedés 50-50 százalékos súlyozott átlagának megfelelő mértékben - emeljék az ellátásokat. Ez idén közel 6,5 százalékos emelést jelentene a nyugdíjasok számára. A beadvány szerint januárra visszamenőleg emelnék meg a nyugdíjakat a legfrissebb inflációs adatok figyelembevételével. (A KSH legfrissebb adatközlése szerint augusztusban 3,9 százalékkal nőttek az árak. A nyugdíjas fogyasztói árindex pedig 4,3 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek ára ennél is jobban, 7,9 százalékkal nőtt) Ennek alapján novemberben, az év eleji 2,8 százalékhoz képest, plusz 3,7 százalékos emelésben részesülnének a jogosultak.

Egyúttal kezdeményezik, hogy a havi 150 ezer forint alatti nyugellátásban részesülők október hónapra kapjanak egy rendkívüli, legalább 30 ezer forintos támogatást, úgy, hogy az ellátás rendkívüli támogatással kiegészített összege minden nyugdíjas esetében elérje a százezer forintot. A koronavírus-járvány sokak számára nem várt többletkiadásokat jelentett, a drasztikusan növekvő élelmiszerárak mindenkit érintenek, de különösen a kisnyugdíjasok számára jelentenek nagy terhet - magyarázzák

Fejenként kis összeg - együttesen hatalmas kiadás

A válság következtében megszűnő munkahelyek, megszűnő keresetek miatt az adórendszeren keresztül juttatott családi támogatásokat nem tudják igénybe venni az érintett családok. Ezért egyik lépésként a meglévő, de erősen elinflált alanyi jogú támogatások megerősítésére van szükség - indokolják az ellenzéki politikusok. Követelik:

  • a családi pótlék,
  • a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES),
  • a gyermeknevelési támogatás (GYET),
  • az anyasági támogatás

azonnali megduplázását, valamint a családi adókedvezmény teljes összegének kifizetését minden, gyermeket nevelő család számára.

Mindez szerintük különösen indokolja, hogy az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben egy forinttal sem emelte az alanyi jogon járó családi juttatásokat (családi pótlék, anyasági támogatás, gyes, gyet), sőt, a leginkább rászorulóktól még el is vett számos szociális támogatást.