Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből kiszámolta, hogy az első tizenegy hónapban 3,4 százalékkal drágult az idősek élete, a rájuk jellemző fogyasztás szerint számolva.

Ez jóval meghaladja az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemelés mértékét. Emiatt nyugdíjkiegészítést kaptak novemberben az idős emberek, amelynek alapjául 3,4 százalékot vett a kormány. Azért ennyit, mert az idevágó törvény értelmében a január és augusztus közötti nyugdíjas inflációból kell visszaszámolni a különbözetet. Márpedig abban az időszakban 3,4 százalékos volt a nyugdíjas infláció.

Ez egy kivetítés az egész évre, vagyis úgy kalkulál a kormány, hogy a nyugdíjasok méltányos kompenzálásához az év egészében ekkora nyugdíjas inflációval kell számolni. Egyelőre megalapozottnak tűnik az idei kiegészítés matekja, merthogy az azóta eltelt hónapokat is figyelembe véve változatlanul ekkora valós infláció adódik.

Az élelmiszer az egyik legfontosabb tétel a nyugdíjasok fogyasztásában. Ezek ára idén január és november között átlagosan 5,36 százalékkal emelkedett számításaik szerint, de ezen belül nagy a szórás, egyes zöldségek és húsáruk például jóval nagyobb mértékben drágultak. Bőven vannak olyan idős emberek Magyarországon, akiket nem kompenzál teljes mértékben a novemberi nyugdíjkiegészítés, vagyis reálértéken veszítenek az idei nyugdíjemeléssel.

Vannak elemzők, akik szerint az előttünk álló hónapban növekedésnek indulhatnak az árak. A Magyar Nemzeti Bank ellenben nem érzékel komolyabb árnyomást - írja a piacesprofit.hu.