Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár az előfordult a korábbi években, hogy az egészségbiztosítási alap a mostaninál rosszabb évet zárjon, a nyugdíjalap tavalyi mínusza az összképet igencsak rontja - írta a portál.

A részletes adatok szerint ugyanis a társadalombiztosítási alap 243 milliárd forintos deficittel zárta 2019-et - ezt a hiányt legutóbb 2009-ben közelítette meg, akkor a két kassza összesen 157,3 milliárdos deficittel zárt.

A hiány nagyobb része (127 milliárd forint) a nyugdíjkasszában keletkezett - miközben a korábbi évek legnagyobb mínusza (2009-ben) 7,8 milliárd forint volt. Az egészségbiztosítási alapban tavaly 107 milliárd forintos hiány halmozódott fel, ez nem tekinthető rekordnak, ennél nagyobbra ugyanis 2017-ben (137,5 milliárd) és 2009-ben is volt példa (149,5 milliárd forint).

A mérleghez csatolt tájékoztató szerint a nyugdíjkasszában a kiadások jelentős emelkedése a novemberi rendkívüli kifizetésen (nyugdíjkiegészítés és a nyugdíjprémium) túl a létszámnövekedés és a létszámösszetétel-változás - vagyis cserélődési hatás -együttes következménye. A nettó átlagkeresetek növekedése miatt ugyanis az új kezdőnyugdíjak a korábbinál magasabbak, az újonnan megállapított magasabb összegű nyugellátással rendelkezők aránya pedig nő az állományon belül.