Elmúlt 63 éves? - Ezzel számolhat 2019-ben!

Jövőre a 64 éves nyugdíjkorhatáruk betöltésével az 1955-ben született "nagy generációs" évjárat még nem nyugdíjas tagjai igényelhetik az öregségi nyugdíjukat. Jövőre is bármikor kérhetik a nyugdíjuk megállapítását azok, akik ennél idősebbek, de még nem igényelték az öregségi nyugdíjukat, noha a feltételeit már megszerezték. A nyugdíjguru.hu összefoglalta a részleteket.
K. Kiss Gergely, 2018. december 24. hétfő, 09:46
Fotó: Napi.hu

Fontos tudnivaló a nyugdíjukat igénylők számára, hogy az öregségi nyugdíjra való jogosultságnak már csak két előfeltétele van:
a korhatár betöltése (jövőre 64 év, kivételt kizárólag azok a hölgyek élveznek, akik életkorukra tekintet nélkül 2019-ben szerzik meg a 40 évi jogosultsági időt a nők kedvezményes nyugdíjához), emellett a megfelelő szolgálati idő (résznyugdíjhoz legalább 15 év, teljes nyugdíjhoz legalább 20 év, a nők kedvezményes nyugdíjához legalább 40 év) megszerzése.

2018. július 16-ától a nyugdíjigénylésnek már nem feltétele a biztosítási jogviszony megszüntetése, vagyis nem kell a munkavégzésre irányuló jogviszonyokat megszüntetni - magyarázza a portálon Farkas András nyugdíjszakértő. Ez a versenyszférában tökéletesen igaz, a közszférában azonban továbbra sem vehető föl együtt a nyugdíj és az illetmény, így a gyakorlatban a közalkalmazottak, köztisztviselők, kormánytisztviselők és hasonló közszolgálati jogviszonyban dolgozók a nyugdíjtörvényi változások ellenére is csak akkor igényelhetik a nyugdíjukat, ha a közszférás jogviszonyukat előzetesen megszüntették.

A nők kedvezményes nyugdíja esetében hasonló a helyzet: a versenyszférában nem kell megszüntetniük a munkavégzésre irányuló jogviszonyaikat (pl. munkaviszony, megbízási jogviszony, vállalkozói jogviszony), ha igénylik a kedvezményes nyugdíjukat, a közszférában azonban a nők kedvezményes nyugdíját igénylő hölgyek közalkalmazotti és hasonló jogviszonyait munkáltatói felmentéssel meg kell szüntetni.

Mit és hogyan?

A nyugdíjigényt legkorábban a feltételek teljesülésének várható napja előtt egy hónappal lehet benyújtani, de Farkas András tapasztalatai szerint a nyugdíjmegállapító hatóságok csak a feltételek teljesülésének napjától foglalkoznak érdemben a nyugdíjigényléssel.
Az 1955-ben született személyekkel a hivatalból indult nyugdíjbiztosítási adategyeztetésnek 2018 végéig le kell zárulnia, így a nyugdíjigények elbírálása 2019-ben feltehetően felgyorsul.

A nyugdíjguru.hu szerint az elbírálásra nyitvaálló általános ügyintézési határidőt felülírja a nyugdíjtörvény, amely szerint az ügyintézési határidő a tárgyév április 15-én jár le, ha az öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet a tárgyévi nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok hatálybalépését megelőzően nyújtották be, és az általános ügyintézési határidő tárgyév április 15-ét megelőzően telik le.

Nem maradhat ellátás nélkül az a nyugdíjigénylő sem, aki megszüntette a keresőtevékenységét (vagy a közszférában a korhatára betöltése miatt megszüntették a jogviszonyát), mert a törvény bekezdése szerint ha a nyugellátásra való jogosultság fennáll, de a nyugellátás összege a tárgyévi nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok hiánya, adathiány vagy egyéb ok miatt az eljárás megindulásától számított harminc napon belül nem határozható meg, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv nyugdíjelőleget állapít meg (amelynek összegét a nyugellátás kiszámított összegébe majd be kell számítani).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2018.12.24 21:04

@csakazigazat:
Nem így látom. Orbán meggyengítette a magyar nemzetet. Magyar már nem fog születni, roma annál több, de nem ebből a népcsoportból lesznek a legtöbben. Logikusnak hangzik az a gondolat, hogy kínaiak telepednek le egyre nagyobb létszámban, de még várnak ezzel Orbán életének a végéig, ami ránézésre Orbánnál, 2-4 évre teendő. Nem fogja senki agyonverni, se lelőni, a génjei végeznek majd vele. Egyszer csak összeesik és annyi. Gyerekei tehetségtelenek, veje a börtönben végzi, más fideszes társának sincs sok hátra, ellenben eleget loptak ahhoz, hogy ne legyen gondjuk. A kínaiak megtelepedése reális, de azt gondolom, hogy keleti irányból mások is "jönnek", oroszok, ukránok, mongolok, vagy éppen más ázsiai népcsoport.A magyarok egyre nagyobb számban mennek továbbra is el, a nagy generáció, amely még tudott és akart dolgozni ( nem digitális vagy számítógépes, okostelefonos baromságokkal csencselni ) hamarosan öreg lesz. Már most is sok bűnöző él Magyarországon, tájidegenek is, arabok, törökök, mások, ami Kádár alatt egyben volt, az mára szétvert lett. Dicsérjétek Orbánt, tette megbocsáthatatlan és visszafordíthatatlan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csakazigazat, 2018.12.24 19:09

@ziziza: Pontosan így van, igazad van ! Szóval nem szeretnék 2100. körül élni a mai fejemmel ! Akik most 2019. -ben születnek szintén öregek lesznek már, vagy már nem is élnek! A többiek vagy megszokják, vagy megszöknek ! Brrrr !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2018.12.24 14:33

@csakazigazat:

Artól nem is beszélve, hogy a kutatások szerint, a nagy generáció gyerekeinek 15-20%-a gyermektelen marad, kb 1/3-uk meg egy gyermekes....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csakazigazat, 2018.12.24 10:10

Igen a Nagy Generáció , Ratkó Anna gyermekei mehetnek nyugdíjba ! -- Tágabb értelemben az 1950 és 1956 között születettek , de még 1960 -ig is sok gyermek született ! -- Utána meg a temetőbe ! És ha kihalnak, akkor már megint lényegesen csökkenni fog Magyarország lakóssága, hiszen a nagy generációnak a gyermekei már nemigen vállaltak 3 -4 gyermeket, az ő gyermeki meg főleg nem fognak ! Marad a cigányság akiknél ugye ritka a családtervezés, szülnek már gyermekkoruktól vénségükig jóformán ! Igaz már talán ott is egy kicsit jobban meggondolják, mert nem úgy van az, hogy majd a segély meg a többségi társadalom segít....!!! -- Ki van mutatva az, hogy 2100. ra , tehát kb. 80 év múlva Magyarország lakóssága 6 /hat/ millió körüli lesz majd és ha ennek az összetételét megvizsgáljuk, akkor főleg nem derűs - rózsás a kép !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html