Nyugdíjemelést kap több százezer magyar

Sovány, mindössze 0,5 százalékos emelést kaphatnak a nyugdíjasok idén szeptember 30-ig. De jövőre még ennyien se kapnak majd nyugdíjnövelést.
Szabó Dániel, 2019. július 11. csütörtök, 08:44
Fotó: Shutterstock

A 2018. évben nyugdíj mellett dolgozók részére hamarosan megérkezik a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés megállapításáról értesítő határozat és a megállapított nyugdíj növelés összege - kezdi cikkét az Adó.hu.

A támogatás azoknak jár, akik már az öregségi nyugdíj után úgy dolgoztak, hogy azért járulékot fizettek. Normál esetben a dolgozóknál ez a szolgálati időt is növelné, de a már nyugállományba vonultak helyzete más: ők függetlenül attól, hogy mennyit kerestek és mennyi járulékot fizettek be, összesen 0,5 százalékos emelést kapnak. Ezt szeptember 30-ig állapítják meg, ha valaki rendes munkaviszonyban, vagy azzal egy tekintet alá eső alkalmazotti jogviszonyban (például közalkalmazotti státuszban) dolgozott, ha viszont egyéni vállalkozóként, megbízási szerződéssel, társas vállalkozói viszonyban szerez keresetet, akkor október 31. a határidő a megállapításra.

Korábban a 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelést legalább 365 nap nyugdíjjárulék fizetéssel fedezett időszakot követően lehetett kérelmezni, jelenleg azonban ez az időkövetelmény már nem áll fenn, bármilyen rövid növelésre jogot adó időtartam után a növelés megállapítható - írja a szakportál a jelenlegi feltételekről.

A rendszer már három éve egyszerűbbé vált: addig kérvényezni kellett a nyugdíjnövelés megállapítását, mostanra már ez automatikusan, hivatalból történik a szakhatóság által.

Jövőre 2020-ban a 2019-es járulék kedvezmény bevezetése hatásaként már csak azok a nyugdíj mellett keresőtevékenységet folytató nyugdíjasok fognak a 0,5 százalékos nyugdíjnövelésben részesülni 2019-ben elért keresetük után, akik nyugdíjjárulék alapjául szolgáló, azaz nyugdíj járulék köteles keresettel rendelkeznek, például megbízási szerződés keretében tevékenykedtek - figyelmeztet a szakportál.

A KSH foglalkoztatási adatai szerint - ahogy arról korábban írtunk - a 60-74 év közötti korosztályban a gazdaságilag aktívak száma 335,2 ezer fő volt tavaly, míg egy évvel korábban 313 ezer. Sokuk a nyugdíjas szövetkezeteken belül kaptak munkát, viszont idén január 1-től már semmilyen kedvezményt nem hoz a szervezetek bevonása, egyszerűbb a nyugdíjasok közvetlen foglalkoztatása. Viszont épp azt a járulékfizetési kötelezettséget törölték el, amely a nyugdíjnövelést eredményezhetné, így jövőre kevesebben számíthatnak, a csekély 0,5 százalékos emelésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.07.11 15:07

@Kiss.tamas@kissti.hu: az inflációkövető éves nyugdíjemelés minden nyugdijasra vonatkozik. Szomorú, hogy mennyi tévhit, ostobaság kering vagy születik az orrunk előtt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kiss.tamas@kissti.hu, 2019.07.11 15:00

@teleobjektiv: ha nem dolgozik a nyugdíjas ~3% emelést kap, ha dolgozik akkor 0,5%. Ez fura!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teleobjektiv, 2019.07.11 12:23

Ha valaki nem fizet járulékot, nyilván nem nőhet a nyugdíja sem, ezt kár negatív színben feltüntetni. Az pedig egyáltalán nem mindegy, minek a 0,5 százalékáról beszélünk. Ha már valaki felhasznál egy másik lapot (ado.hu), akkor pontosan illene átvenni az anyagot, kár egy kicsit átírni, mintha saját munka is volna benne, különösen ha nem tudjuk, mi mit jelent a nyugdíjrendszerben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html