Plusznyugdíjra érkezett javaslat kormányközelből - keveseket érint

Jövőre lép életbe az az adószabály, amely a négy és több gyermekes édesanyákat mentesíti a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Boros Imre szerint hasonló elv mentén kialakított rendelkezés a nyugdíjszabályok között is helyet kaphatna - írja a magyarnemzet.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. október 29. kedd, 15:57
Fotó: Getty Images

A nyugdíj megállapításakor előnyben, kedvezményben lehetne részesíteni a legalább három gyermeket vállaló édesanyákat - mondta a lapnak a közgazdász, majd röviden kifejtette, szerinte milyen érv indokolná a változtatást. Manapság - kezdte a szakember - az egyik legfontosabb kérdés a népességfogyás megállítása.

Már csak gazdasági szempontok alapján is minden hazai adófizetőnek érdeke, hogy e törekvés sikert hozzon, biztosra vehető ugyanis, hogy a mai aktív generációk nyugdíját a jövő adófizetői garantálják majd befizetéseikkel. A három vagy több gyermeket vállaló édesanyák ilyen értelemben a nyugdíjrendszer fennmaradásához, zavartalan működéséhez is hozzájárulnak, ezt pedig egyfajta nagycsaládos nyugdíjkorrekció formájában a szabályrendszer is elismerhetné - magyarázta Boros Imre.

A közgazdász számításai szerint a már nyugdíjas három és több gyermekes anyáknál az intézkedés azonnal jelentkező - éves - összege 40-45 milliárd forintot tenne ki. Később, az új nyugdíjba lépők miatt évente két-három milliárd forint pluszkiadással kellene számolnia a kormányzatnak. Az összegből az átlagos nyugdíjat kapók havi 30 ezer forintos korrekciót kaphatnának. - Az intézkedés egyfajta kárpótlásként is felfogható a szülő nőknek azért, hogy lehetőségeiket, karrierjüket félretették a gyermekvállalásért - fogalmazott a közgazdász, aki a kedvezmények kialakításakor mindig figyelemmel kell lenni a költségvetés helyzetére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2019.10.30 16:29

Elég zavaros az elgondolás. *a mai aktív generációk nyugdíját a jövő adófizetői garantálják majd befizetéseikkel*. Egy nő szül három gyereket. Mondjuk, mind a három állami gondozásba kerül, de az anya kiemelt nyugdíjat kap? Vagy a gyerekei a fél életüket börtönben töltik? Vagy külföldre mennek dolgozni? Vagy dolgoztak itthon is, de harminc körül mennek külföldre? Lelépett a nő, és az apa neveli a gyerekeket? Vagy egy válás után tíz évvel az apához költöznek a gyerekek? Ezek nem kivételes esetek. És a férfiak. Nézzünk egy családot, három gyerek, egy közös, kettőt a feleség hozott az előző házasságaiból. Van három vér szerint apa, külön-külön egyik sem nagycsaládos. A harmadik férj a legnagyobbat akkor kapta, mikor már másodéves egyetemista volt, és csak három évig tartotta el, ő kapjon kiemelt nyugdíjat? Vagy az a férfi, akinek három nő szült három gyereket? Mert ő is részt vett a népességfogyás megállításában! És persze ez igaz az adómentességre is. Azt hiszem, hogy ez a darabszámra mért kedvezmény nem az igazi. Átgondolta ezt valaki?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.10.30 15:06

Ertem, hogy a nok ki van emelve, de a ferfiaknak miert nem jarnak ezek, ha ok is reszt vettek a gyerekek felneveleseben? Egyre szomorubb a hatterben meghuzodo gondolat, a nok a szulogep szerepet jatszak az orbani vizioban, akiknek fizetni kell a gyerekert es minden jo lesz. Ez nem tamogatas, hanem lefizetes.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pistapapi, 2019.10.30 08:19

Nem a pénzbeni növekedésel van bajom, hanem azzal, hogy ezt nyugdíj címen kapja. Hova lesz az egyéni befizetés? Kapja meg más néven, visszavonhatatlanul! A másik, a három vagy több gyerekesnél a férfit mellőzik, holott a három vagy több gyerek megcsinálásához a férfi elkerülhetetlen. Anyagílag a nő gyesen-gyeden van, a férfi biztosítja a megélhetést. (kevés kivételtől eltekintve)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html