Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál több olvasója azt állította, a nyugdíjfolyósítónál beszélték rá arra, hogy decemberben sietve menjen nyugdíjba, mert "jövőre már sokkal kedvezőtlenebbek lesznek a szabályok". Olyanról is tudnak, aki december 31-étől nyugdíjas. Az említett panaszos nyugdíja 143,6 ezer forintot tett ki, ami ha egyetlen hónapot várt volna még, akkor 162 ezer fölé emelkedik.

Arra, hogy nem lehet véletlen a nyugdíj előtt állók siettetése, az is utalhat, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrégiben külön győzelmi jelentésként tette közzé, hogy az "idén is folytatódik a Nők 40" (általában ennek megszüntetése kilátásba helyezésével sikerül az érintett nőket kapkodásra késztetni).

A jelenség oka, hogy a korábbi évek keresetét a jelenlegi viszonyokhoz igazítják olyan szorzószámokkal, amelyeket a kormány évről évre márciusban hirdet meg. Igaz tehát - amit néhányan minden évben panaszolnak -, hogy az év elején a hatóságok "húzzák az időt", csak feltételes módon állapítják meg a várható járandóságot. Később azonban busásan megtérül a várakozás.

Tavaly februárban (ebben a hónapban teszi közzé a nettó átlagkereset-növekedés tényadatát a KSH) megtudhattuk, hogy 2018-ban a nettó átlagkereset 10,2 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A keresetek, jövedelmek beszámítása során a friss nyugdíjak megállapításához alkalmazandó új szorzószámok végül - a márciusi kormányrendelet szerint - 11,3 százalékkal haladták meg az előző évit. Ez az előbbi példánál maradva azt jelenti, hogy a decemberben megállapított 162 ezer forintos nyugdíj januárban 180,3 ezer forint lett volna.

Az idén is 11 százalék feletti lehet az új szorzó

Az idei adatokról persze még nem tudunk, de az már kiderült, hogy az első tíz hónap alatt a nettó átlagkereset 10,9 százalékkal (tehát még a tavalyi mértéknél is magasabbal) emelkedett. Ez alapján nem tűnik túlzásnak arra számítani, hogy az idei nyugdíjakhoz használt szorzó ismét 11 százalék feletti lesz. Ez pedig a néhány éve még 143,6 ezer forintos nyugdíjat máris 200 ezer forint fölé repíti - kalkulál az Azénpénzem.hu.