Nyerni fog, aki 2020-tól megy nyugdíjba - megjöttek a kormány számai

Elfogadták a 2020. évi költségvetési törvényt, amelynek a Nyugdíjbiztosítási Alapra vonatkozó rendelkezéseit Farkas András nyugdíjszakértő elemezte összefoglalójában. Ennek fő tanulsága, hogy az elmúlt években felszínre bukkant rendszerszintű aránytalanságok az elkövetkezőkben is meghatározóak lesznek.
K. Kiss Gergely, 2019. július 29. hétfő, 16:07
Fotó: Pixabay

A gazdasági fejlődés főbb jellemzőit bemutató melléklet szerint a GDP növekedése 2020-ban 4 százalék lesz - ha ez valóban így alakul, akkor 2020 novemberében is várható nyugdíjprémium (legfeljebb 10 ezer forint összegben) 2020. novemberében. Erre a költségvetési törvényben 20,4 milliárd forint összegben céltartalékot képeztek. (Ha ezt a 2,7 millió lehetséges jogosultra vetítjük, akkor fejenként átlagosan 7500 forint egyszeri juttatásról lehet szó.)

A nyugdíjnövelés mértéke 2020. januárban 2,8 százalék lesz, mert ezt az inflációs előrejelzést tartalmazza a költségvetési törvény. Ebben a nyugellátások 2020. évi előirányzata tartalmazza a januárban végrehajtandó 2,8 százalékos nyugdíjemelés fedezetét - olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

Mit érdemes tudni a nyugdíjváltozásokról?

Farkas András előrejelzése szerint mindazok, akik 2020-ban nyugdíjjogosultságot szereznek (akár a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító idő megszerzése, akár a 64 év 183 napos nyugdíjkorhatár betöltése révén), fontolják meg igénylésük elhalasztását 2021-re, hiszen a 2021-es nyugdíjmegállapításhoz már az abban az évben érvényes valorizációs szorzókat kell majd alkalmazni, amelyekben tükröződni fog nem csak a 2019-es 10 százalék körüli, hanem a 2020-ra tervezett 9,6 százalékos keresetnövekedés is.

Másrészt felhívja a figyelmet arra, hogy a nyugdíjak és az aktív keresők keresete közötti olló tovább nyílik 2020-ban is, hiszen a tervezett nyugdíjemelés mértéke a bruttó keresetek várt növekedésének egyharmadát sem éri el.

A nyugellátások átlaga a számítások szerint 2020-ban 4,3 százalékkal emelkedik. Ebben a 2,8 százalékos általános nyugdíjemelés mellett az újonnan megállapítandó nyugdíjak magasabb összege is érvényesül, noha 2020 első félévében senki sem tölti be a nyugdíjkorhatárát (ami 64 év 183 napra nő jövőre, vagyis az 1956 első felében születettek csak 2020 második félévében tölthetik be a korhatárukat). Jövőre az első hat hónapban csak a nyugdíjkorhatárukat korábban betöltöttek halasztott nyugdíjigénylései és a nők kedvezményes nyugdíját jövő első félévben igénylők miatt keletkeznek új nyugdíjigények.

Összességében

Egyfelől a 2020. évre szóló költségvetés biztosítja a nyugdíjrendszer stabilitását, megteremti a kiadások fedezetét és teljesíti a nyugdíjemeléssel, illetve az egyszeri juttatásként adható nyugdíjprémiummal kapcsolatos törvényi kötelezettségeket.

Másfelől azonban továbbra sem orvosolja a nyugdíjrendszer egyre súlyosabb méltánytalanságokat okozó belső konstrukciós hibáit, nevezetesen a következő összetevőket:

  • változatlan valorizációs rendszer miatt a nyugdíj összege nagyban függ a nyugdíjigénylés időpontjától (azonos életpályák esetén egy 2014-ben igényelt nyugdíj akár 50-60 százalékkal is kisebb lehet egy például 2019-ben igényelt nyugdíjnál kizárólag annak következtében, hogy a 2019-ben igényelt nyugdíj esetén az időközi nemzetgazdasági átlagkereset-növekedést tükröző, azaz sokkal előnyösebb valorizációs szorzókat kell alkalmazni a nyugdíj alapjául szolgáló nettó havi életpálya átlagkereset kiszámítása során - és ez változatlanul fennáll a 2020-as, majd a 2021-es nyugdíjigénylések esetében is, gyakorlatilag mindaddig, amíg a bruttó bérek emelkedése tart a jövőben)
  • a változatlan nyugdíjemelési rendszer miatt a nyugdíjak összegét kizárólag az előre jelzett infláció mértékével kell emelni, így a jövő évi 2,8 százalékos emelés ismét arra kényszerítheti a nyugdíjasokat, hogy a várhatóan magasabb tényleges infláció miatt végső soron ők hitelezzenek 11 hónapon keresztül a magyar államnak (amelynek csak novemberben kell rendeznie a pótlólagos emelést vagy egyszeri korrekciót az előrejelzettnél magasabb tényleges infláció esetén), ráadásul a kizárólag az infláció mértékétől függő nyugdíjemelés miatt a nyugdíjak vásárlóértéke jövőre is tovább csökken az aktív keresők háromszor gyorsabb ütemben növekvő átlagkeresetéhez viszonyítva (kevésbé udvariasan fogalmazva: a nyugdíjasok relatív elszegényedése tovább gyorsul),
  • a változatlan nyugdíjemelési rendszer emellett további méltánytalanságot okoz, hiszen az egységes százalékos emelés miatt a néhány tízezer forintos nyugdíjat ugyanúgy 2,8 százalékkal emelik majd januárban, mint a több százezer forintos nyugdíjakat. Erre valódi megoldást csak azt jelenthetne, ha a nyugdíjemelés ismét vegyes rendszerűvé változna, vagyis az emelés mértéke nem csak a pénzromlás mértékétől, hanem a nemzetgazdasági átlagbér növekedésének ütemétől is függene valamilyen mértékben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2019.07.30 22:49

@atombandi: Miféle nyugdíjcsökkentésről beszélsz? Az átlagnyugdíj a létminimum alatt van és a nem kielégítő emelések miatt egyre kevésbé lesz elég a nyugdíj a megélhetéshez! Ezt akarod még csökkenteni? Melyik az a politikus, amelyik ezt felvállalja? Lassú éhhalál vagy fagyhalál várna rájuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.07.30 17:34

@antitroll: pontosan tudod szerintem. Már vagy 2-3 alkalommal átrágtuk magunkat rajta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.07.30 17:08

Azt mikor teszik hozza, hogy akik korabban mentek nyugdijba, azok tobbsege 30-35 ledolgozott evvel rendelkezik, mig akik most mennek nyugdijba akar a 45 ev is siman benne van? En azon csodalkozom, hogy nem nagyobb a kulonbseg a 10 evig kevesebb ideig fizetett jaruleknak es a masik oldalon 10 evvel tovabb tarto nyugdiviszonynak megfeleloen. Kiados nyugdijcsokkentesre lenne szukseg!

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.07.30 10:54

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.07.30 10:53

@Bobby11:
A közgyógy nem nyugdíjas juttatás...
A gyógyíthatatlan betegek, rokkantaktól azért nem venném el.
Az ingyenes utazás elvétele jogos. Esetleg a mindenkori nyugdíjminimum valahányszorosa alatti nyugdíjhoz kötni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html