Ekkor omolhat össze a magyar nyugdíjrendszer - figyelmeztetés érkezett

Egyre többen egyre hosszabb ideig élhetünk nyugdíjasként, de nem tudjuk, hogyan teremthető az egyre hosszabb időskori élethez egyre több ember számára megfelelő anyagi fedezet. A demográfiai jövőképet elképzelhetetlen mértékben tovább rontja majd 2040-2045 környékén a Ratkó-generáció unokáinak nyugdíjba vonulása - értékel Farkas András nyugdíjszakértő.
K. Kiss Gergely, 2019. július 7. vasárnap, 10:22
Fotó: Shutterstock

A magyar társadalom demográfiai öregedése közismert tény (például a 60 évesnél idősebbek már többen vannak, mint az öt évesnél fiatalabbak), az viszont kevésbé közismert, hogy hová vezethet ez az öregedési folyamat.

Egyrészt éppen ezekben az években nyugdíjkorúvá érik a Ratkó-generáció - az 1952 és 1956 között született nagy létszámú korosztályok -, s így sokkal több lesz a nyugdíjas Magyarországon, mint az előző években. Idén minden hatodik, 2030-ban viszont már minden negyedik magyar 65 évesnél idősebb lesz - olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

Másrészt a nyugdíjkor küszöbén várható további élettartam nálunk is sokkal hosszabb, mint az átlagember gondolná - jelenleg 21 év a hölgyek és 16 év a férfiak esetében, s e hosszú inaktív élettartam kétévente átlagosan egy hónappal tovább növekszik mindkét nem esetében. Így nem csak egyre többen, hanem egyre hosszabb ideig is nyugdíjas lesz a magyar.

Harmadrészt történelmi mélypontra zuhan az ugyanebben az időszakban munkaképes korba lépő fiatalok száma - vagyis sokkal kevesebb lesz a járulékfizető.

Ennek itthon az a legfőbb oka, hogy a Ratkó-generáció gyermekei nagyon nagy létszámban megszülettek ugyan (ők a 70-es évek közepén világra jött GYES-nemzedék), de az ő gyermekeik, vagyis a Ratkó-generáció unokái csak sokkal kisebb létszámban. A teljes termékenységi mutató drámaian romlott a hetvenes évek vége óta, jelenleg 1,4 - 1,5 között ingadozik a lakosságszám fenntartásához minimálisan szükséges 2,1 helyett. (Ez az arányszám azt mutatja meg, hogy egy termékeny életkorú hölgynek átlagosan hány gyermeke van.)

Farkas András szerint így aztán a vázolt szomorú demográfiai jövőképet elképzelhetetlen mértékben tovább rontja majd 2040-2045 környékén a GYES-nemzedék nyugdíjba vonulása: ők alkotják az utolsó nagy létszámú évjáratokat Magyarországon (a legtöbben 1975-ben születtek). Utánuk dermesztő demográfiai jégmezőn araszolnak a szülők létszámánál sokkal kisebb létszámú gyermeknemzedékek. Akiknek fedezetet kell(ene) teremteniük a nagyszüleik és a szüleik sokkal nagyobb létszámú évjáratai nyugdíjának tartós fedezetére.

Valamilyen megoldást találni kell!

Korábban jellemzően szegényen mentünk nyugdíjba, így nem tűnt fel, hogy nyugdíjasként is szegények vagyunk. A jövőben viszont sokan jó anyagi körülmények között kezdjük időskori életünket, így az elszegényedés tragikus pénzügyi és pszichológiai csapdáit a legtöbben nem tudjuk majd elkerülni.

Az idősödés egyre inkább fölénk tonyosuló demográfiai cunamiját csak tovább gerjeszti az egészségügyi ellátórendszerek globális pénzügyi válsága, amely a fejlett társadalmak elöregedése miatt szintén megállíthatatlanul mélyül: egyre több, egyre idősebb ember egyre hosszabb ideig követel egyre hatásosabb, azaz egyre drágább egészségügyi ellátást.

A kérdés mindkét nagy, állami újraelosztásra épülő ellátórendszer - a nyugdíj és az egészségügyi rendszer - esetében ugyanaz: ki finanszírozza az időskori nyugellátást és az egészségbiztosítást, ha annak terhelése megállíthatatlanul növekedni fog?

Ha nem lesz elegendő olyan aktív korú ember Magyarországon, akit hatásosan kötelezhetne az állam járulékfizetésre, akkor nem lehet járulékfizetéssel elegendő fedezetet teremteni az egyre több és egyre hosszabban élő idős ember számára. Mindezek miatt egyszerűen elkerülhetetlennek látszik, hogy mindenki, aki még nem nyugdíjas, rendelkezzék valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.07.19 22:18

@feketeluk:
"Ha elverem és nem tudok megélni, az az én bajom."

LOOOOL
1. jelenleg is tömegével vannak olyanok az országban, akik elverték a fekete pénzt és most ők sírnak leghangosabbat a tetves libsik által támogatva, hogy kevés s kisnyugdíj!
:D
2. Afrikában 100 milliók nem tudnak megélni saját maguk hibájából - mert baxnak ész nélkül + 50 es az IQ-juk - a te fajtád meg teljes mellszélességgel kiáll mellettük, hogy be kel fogadni szegénykéket!

Úgyhogy ne vartyogj nekem "Ha elverem és nem tudok megélni, az az én bajom. " ilyen dumákat mert pont ti vagytok azok, akik leginkább véditek az "ELESETTEKET"!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2019.07.19 21:54

@krix6: "Ja, 2 kollégámnak 13 év után még a befizetett összeg se volt meg, nem hogy még hozam..."
Melyik nyugdíjpénztár volt ez? Mert Nekem 15 év alatt megkétszereződött. Nem is vettem ki, mert ők jobb hozamot érnek el, mint amit én tudnék.

""vagy felvennék a pénzt"
Aztán elvernék és sírnának, hogy nem tudnak megélni... "
:-) Pont erről szól az öngondoskodás, a felelősségteljes döntés. Nem íróasztal mellett ülő emberek döntenek a sorsomról, hanem én magam. Mert ha fool-proof környezetet próbálnak teremteni az embereknek, akkor egyrészt az emberek "fool"-ok lesznek, úgy érzik joguk van hülyének lenni, mert majd az állam megvédi őket. Nem tudnak kísérletezni, eyedi döntéseket hozni, ami a fejlődés záloga lenne. Mindehhez hozzátéve, hogy az államapparátus nem végtelenül okos, végtelenül becsületes emberekből, hanem maga felé hajlik a kezük és a szabályok nem kis részét a hatalmuk megtartása, a saját jólétük érdekében hozzák.
Ne írják elő, hogy mit csináljak a saját pénzemmel! Ha elverem és nem tudok megélni, az az én bajom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2019.07.19 21:45

@krix6: "Ha 4 millio ilyen ember lesz"
Meg lesz 100e robot, ami 10-20 ember helyett dolgozik...
És méris sokkal könnyebb kitermelni a nyugdíjat..."
A robotok nem fizetnek nyugdíjjárulékot. Ha van 4M nyugdíjas és van 4M dogozó, akkor minden dolgozónak egy nyugdíjast kell eltartani. Tehát a felosztó-kirovó rendszerben, annyi nyugdíjjárulékot kellene fizetni, mint az átlagnyugdíj. Ha az átlagnyugdíj 200eFt lesz, akkor átlagosan 200eFt nyugdíjjárulékot kel fizetnie a dolgozóknak.
Ezért nem jó a felosztó-kirovó rendszer, ezért kellene az embereknek nyugdíjpénztárakba (vagy akár más befektetésbe) fizetni egy életen át, és ebből fizetni a nyugdíjat. Persze ezt nem lehet egyik napról a másikra bevezetni, mert akkor vagy kétszer annyi nyugdíjjárulékot kellene fizetni, vagy nem jutna a nyugdíjasoknak semmi. Ezért találták ki 25 éve a fokozatos átmenetet. Ebben bevezették az önkéntes nyugdíjpénztárat, amibe az öregkorukban jól élni akaró emberek önként fizetnek. Továbbá a "Magán" nyugdíjpénztárat, ami a jövő nyugdíjpénztárának terveztek, szép fokozatosan először csak őnként és kis részében a nyugdíjjáruléknak, aztán kötelezően és majd egyre nagyobb részben. Ha 25 év alatt nem is térhettünk volna le a felosztó kirovóval, de mára már csak a fele menne a nyugdíjjáruléknak a felosztó kirovóba és még 20 év múlva már el lehetne felejteni a felosztó-kirovót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2019.07.19 21:33

@krix6: "Mocskos kapitalisták EMELJÉTEK A FIZETÉSEKET!"
Látom, nem tanultál a XX. századból. Az ilyen szövegekből nőtt ki a kommunizmus eszméje, majd a gyakorlati megvalósítása, ami egy fejlődésképtelen gazdaságot és általában egy rendőrállamot eredményezett. Vagy (szabad piaci!) kapitalizmus vagy szocializmus. 100 éven keresztül keresték azt a rendszert, amelyik egyesíti a két rendszer előnyeit, de egyik hátránya sincs meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.07.10 15:48

@Elhetetlen:
Ok, értem.
Azért időnként bánom, hogy nem lett manyup a teljes 100-os nyugdíj!
Akkor mostanság nem menne a háborgás, hogy mennyit emel az állam...
Az államot mindenki szereti szidni mert gyenge, de a saját manyup kasszájukat, azt nemigen mernék szidalmazni...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html